Pokud neplátce nakoupil od plátce něco za víc než 10.000 Kč, tak by ten plátce mohl potřebovat jeho DIČ kvůli kontrolnímu hlášení k DPH. Musí v něm uvádět všechny doklady na více než 10.000 Kč jednotlivě, přičemž u každého zákazníka, který je podnikatel, musí uvést jeho DIČ, i když dotyčný není plátce. Ale vy se můžete rozhodnout, že mu svoje DIČ nesdělíte, a on pak tento doklad musí do kontrolního hlášení uvést tak, jako by to prodával soukromé osobě - nepodnikateli.
Ono je to naopak - já jako neplátce prodávám zboží plátci a on chce po mně mé DIČ... on si můj doklad, jakožto doklad od neplátce do kontrolního hlášení dát přece nemůže, já daňový doklad nevystavuji, pouze jednoduchý doklad o koupi, kde mám povinnost jako živnostník (ne jako firma) uvést maximálně své jméno, IČ, název zboží, datum, částku atd...
V tom případě je to trouba. Vaše DIČ mu k ničemu není, na nic ho nepotřebuje. Nějak mu to slušně vysvětlete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
10. 11. 2016 12:03
Dobrý den,
rád bych se zeptal na to, zda má podnikatel - fyzická osoba, neplátce DPH, která prodala zboží plátci DPH, povinnost na jeho žádost sdělit mu svoje DIČ, což je vlastně RČ. Děkuji.