Dobrý den,
jde li o výstup ( FV ) nechte si podepsat podklady fakturace. Nemůžete účtovat " osobní náklady řidiče" zvolte jiný text např, účtujeme náklady obsluhy stroje, ( pokud se bude odběratel ptát co to je, řeknete že kontroly nákladu řidičem, technické kontroly. atd.. ) nad rámec samotné dopravy.
Jde o výstup, tedy zvyšujete si výnosy a jste li plátci také odvod DPH, stát se tedy zlobit nebude.
Opačně, pokud majitel skutečně proplácí řidiči nějaké jeho osobní náklady ( repre ) jsou pro spol. nedaňové, tedy onou přefakturací má pouze výnosy, náklady daňově neuznatelné - jeho věc. O to více zdaní a odvede DPH.
Chcete li ale účtovat vedlejší náklady obsluhy stroje, dejte si to do obchodních smluv ( jako položky nad rámec čisté dopravy ) ať se vám nestává že vám to nechtějí odběratelé proplácet jako nevyžádané a ničím nezasmluvněné fakturační položky.
Pana majitele se nebojte, pokud tomu nerozumí je to vaše +, o to více vás potřebuje, bude li se ohánět tím, že si může dělat co chce, řekněte že svojí pečlivostí a znalostí chráníte jeho samotného, ať si nastuduje odpovědnost statutárních orgánů :
" Kdo se stane jednatelem, bere na sebe odpovědnost, že bude tuto funkci vykonávat s péči řádného hospodáře. To znamená, že jako jednatel bude vůči společnosti loajální, svou funkci bude vykonávat pečlivě a zároveň disponuje znalostmi potřebnými k jejímu výkonu. §159 NOZ dále pokračuje: „Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky. V případě, že je jednateli soudně prokázáno, že porušil povinnost péče řádného hospodáře, nese za vzniklou škodu odpovědnost."
Uvidíte, že až se s problematikou dostatečně seznámí, svou rétoriku jistě přehodnotí, je to totiž hlavně v jeho zájmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 10. 2017 20:45
Dobrý den, prosím o radu. Mám napsat fakturu, kterou mi předložil jednatel firmy, znění doprava kam, kdy km,/přeprava zboží/ to je zatím O.K., ale potom mám napsat osobní náklady řidiče ve výši 1.800Kč, odmítla jsem napsat, než mi vysvětlí o jaké náklady řidiče jde. A co to má vůbec jako být? S tím jsem se ještě nesetkala. đJednatel je dosti nevybíravý hulvát, bojím se jeho reakce, tvrdí, že je to jeho firma /s.r.o./ a že si může dělat co chce. Co se týká dopravy, tu máme v předmětu podnikání.
Můžete mi prosím poradit? Děkuji.