Pokladní doklad

• (neregistrovaný)

15. 1. 2007 12:32

Prosím o názor: někteří dodavatelé nám vystaví fakturu: forma úhrady HOTOVĚ. V pokladně pak při úhradě používám souhrnný pokladní doklad, kterým uhradím několik faktur od různých dodavatelů. Jedním výdajovým pokladním dokladem. Mohu fakturu za hotově považovat jako doklad o zaplacení? Jsou souhrnné pokladní doklady nezávadné z hlediska zákona o účetnictví a zákona o daních z příjmů? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2007 12:55

Lenka S (neregistrovaný)

Re: Pokladní doklad
      No nevím, ale myslela jsem, že souhrnný doklad mohu vystavit ze určité období (např.měsíc) za dodávky stejného typu k 1 dodavateli. Ale toto mám jen ze školení, sama je nepoužívám. A to, že máte na faktuře napsáno forma úhrady HOTOVĚ je jen "zbožné přání" dodavatele, ne důkaz, že to bylo zapsalcené. Měli by jste mít svtrzenku, bývá na hlavičce dokladu "faktura - stvrzenka", nebo pokladní doklad. Nebo na té faktuře potvrzení, že tu částku někdo nějakého dne přijal.

• 15. 1. 2007 13:24

Iva (neregistrovaný)

Prosím ještě nějaký názor
      Má prosím ještě někdo zkušenosti se souhrnnými pokladními doklady? Souhlasím s tím, že jsou za určité období, ale já je vystavuji za více dodavatelů. Příjmové pokladní doklady vystavené dodavateli pak mám u přijatých faktur jednotlivě. V pokladně pak mám ty souhrnné. Je možné vést tímto způsobem?

• 15. 1. 2007 13:43

Petra (neregistrovaný)

Dle mého názoru lze faktury, na kterých je uvedeno způsob platby hotově a datum a podpis dodavatele považovat za doklad o zaplacení. Nejčastěji se však k fakturám přidává stvrzenka nebo příjmový pokladní doklad. Sama jsem ale byla pár let fakturantka a faktury s příunakem platba hotově jsme nesměli vystavovat (i když např. zákazník chtěl fakturu s tím že nám ji v budoucnu v hotovosti zaplatí).
      Souhrnný pokladní doklad jak píšete dle mého názoru můžete použít (zákon stanoví že podpisový záznam osoby odpovědné za účetní případ může být společný pro více účetních dokladů), ale z hlediska přehlednosti to není moc dobré. Měla byste rozlišovat dle druhu zboží či služby a dodavatele - lépe se pak bude zaúčtovávat a dohledávat.

• 15. 1. 2007 13:54

Laďka (neregistrovaný)

Moje zkušenost: Pokud je na faktuře HOTOVĚ, nevyžaduji už další potvrzení,ale pokud ta možnost je, určitě je to lepší. Nikdy nepoužívám souhrnný doklad k úhradě několika faktur - z mého hlediska je to zmatečné pro párování při závěrkových pracích.
      Souhrnný pokladní doklad používám jen pro drobné výdaje (např. parkovné, nákup kancel.potřeb a pod.), přitom dbám na to, aby měly jednu sazbu DPH (tedy nedávám dohromady 19% a osvobozené nebo neplátce). Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).