Re: přechod na paušál-ukončení leasingu
Četl jsem v nějaké diskuzi, že výklad zákona je skutečně jak píšete. Ale pojem obchodní majetek vychází také z obchodního zákoníku. A pokud prokazujete, že předmět leasingu, např auto, používáte( silniční daň, faktury za opravy a pod.) nemuselo by to být napadnutelné. Ovšem podle ZDP je obchodní majetek majetkem do doby, kdy o něm naposledy účtujete a tady narážíme.
---byla jsem asi na stejném školení (Ing. Sedláková) a dozvěděla jsem se totéž. V §4 odst. 4 zákona o DP je definice OM. Stanovisko MF: podnikatel, který uplatňuje výdaje paušálem a současně nevede účetnoctví, nemá OM.
To snad není ani možný ! Měli byste poděkovat Janě F., že si tady té debaty všimla. Takovu blbost jsem už dlouho neslyšela. To si někdo ten §4/4 vysvětlil tedy opravdu svérázně. Přečtěte si i pokyn D-300: majetkem zahrnutým v obchodním majetku se rozumí majetek, o kterém poplatník s příjmy podle §7 zákona účtuje nebo ho eviduje v daňové evidenci !
>>337/92 §39/4 (mám pocit, že si tady někdo dělá
>>legraci, píšu to jen pro ostatní, aby tady ty
>>nesmysly
>>nezůstaly bez odezvy :-) Jana F.
4) Daňový subjekt, který uplatňuje výdaje procentem z příjmů podle zvláštního předpisu, je povinen vždy vést evidenci příjmů a evidenci hmotného a nehmotného majetku, který lze odpisovat.
Auto většinou odkupujete za směšnou cenu a tak není majetkem, který lze odpisovat.
>To snad není ani možný ! Měli byste poděkovat Janě F.,
>že si tady té debaty všimla. Takovu blbost jsem už
>dlouho neslyšela. To si někdo ten §4/4 vysvětlil tedy
>opravdu svérázně. Přečtěte si i pokyn D-300: majetkem
>zahrnutým v obchodním majetku se rozumí majetek, o
>kterém poplatník s příjmy podle §7 zákona účtuje nebo ho
>eviduje v daňové evidenci !
Paušalista ani neúčtuje, ani nevede daňovou evidenci.
Opět věc názoru. Můj názor:
Pokud povedu DE, ve které budu uplatňovat výdaje dle §24
a leasingové splátky (včetně podíli z acontace). dle "karty leasingu"
a po skončení leas. normálně zaplatím fakt. za odprodej předmětu leas.(většinou 1190,-), předmět zařadím do evidence např. v březnu nebo i v prosinci = je vše v pořádku.
Pokud se po skončení roku = zdaňovacího období rozhodnu, že využiji §7/9 (se všemi důsledky včetně §23/8),tak mě v tom nic
(ani pohádky ing. Sedlákové) bránit nemůže.
Pouze neuplatním leas.splátky a výdaj za odkoupení předmětu leasimgu (a ostatní daňové výdaje) v daň. přiznání v ř. 102,
ale stále splňuji ustanovení dle §7/10.
Citace ze ZDP:
§7/10 = Poplatník, který uplatňuje výdaje podle odstavce 9,
je povinen vždy vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností.
Tuto podmínku v e d e n í m DE poplatník splňuje.
Nikde není kategoricky nařízeno že nesmí vést DE nebo účetnictví.
Pozn.:
§7/9=(9) Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, ........
§7/10=(10) Uplatní-li poplatník výdaje podle odstavce 9 .....
jsou slovní spojení, umožňující rozhodnutí poplatníka =i= !!
v době po skončení zdaňovacího období (před podáním DP).
Za pozornost však stojí PŘESNÁ citace §9/a+b+c+d
===z příjmů=== a u §9/b a §9/c s odkazem na ŽZ
445/91 Sb.(přeloženo do češtiny=z příjmů které dosáhne ze živností na které mám ŽLnebo licenci).
můj názor: zdena má pravdu, sedláková má pravdu i vy máte pravdu:-) protože každý mluví o konkrétní situaci.
prostě kdo umí, ten umí. pokud někdo nepovede de a uplatní paušál, má smůlu. 39/4 mu v tom rozhodně nepomůže:-))
ale každý, kdo umí bruslit ve změti zákonů, ví, jak to legálně obejít.
Nevím, jestli tento názor se shoduje s vaším, pokud ne, tak jsem vás nepochopila a omlouvám se. Ale je to v každém případě zajímavé a k věci:
http://www.adar.cz/poradna/218--dan-z-prijmu.html
To jste mi nerozuměl/a ! Vždyť něco pořád musím vést, buď účto nebo daň.evidenci ! § 7/9 -neuvádí se vůbec nic o tom, že nic nevedu, jen že neuplatním-li si výdaje prokazatelně vynaložené, pak můžu uplatnit výdaje procentem. Musím souhlasit s 1. Vedu daň.evidenci a na konci období nebo při sestavování DP se rozhodnu, že si neuplatním přímé náklady, ale náklady procentem. Ten majetek mi tím nezmizí, nevypaří se, zůstává mi stále v evidenci.
ale pokud uplatníte možnost výdajů paušálem, nemusíte přece vést ani de ani účto. stačí evidence příjmů. a tam prostě 39/4 nenapasuju na leasing, protože se hovoří o majetku, který LZE odepisovat. souhlasím s 1. souhlasím ale i se sedlákovou (ta totiž všude uváděla - pokud při uplatnění paušálu nevedu de ani účto), i se zdenou,protože pokud nevedu nic z toho, nemám prostě nárok. jediný, s kým nesouhlasím, je janaf, protože příspěvky před ní rozhodně nebyly nesmysly:-) a nelze suverénně vše hodit na 39/4. na to by někdo potom mohl pěkně dojet. je třeba číst celé §§, i to "které lze odepisovat".
Nechci vyvolávat polemiky, každý má svůj názor, který si jistě dokáže nějak podložit, ale chtěla bych jen upozornit na nebezpečí, které by mohlo vyplývat z unáhlených závěrů.
Obchodní majetek pro účely daně z příjmů je vymezen v § 4/4 ZDP:
"Obchodním majetkem se pro účely daně z příjmů fyzických osob rozumí souhrn majetkových hodnot (věcí, pohledávek a jiných práv a penězi ocenitelných jiných hodnot), které jsou ve vlastnictví poplatníka a o kterých
bylo nebo je účtováno
anebo
jsou nebo byly uvedeny v evidenci majetku a závazků pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů (dále jen "daňová evidence")..."
Tímto máme současně vymezen i pojem DE, jejíž náplň je specifikována v § 7b ZDP.
§ 39/4 ZSDP vymezuje u paušalistů povinnost vedení evidence hmotného a nehmotného majetku, který lze odepisovat, ovšem tato evidence není totožná s pojmem obchodní majetek dle ZDP (zde vázáno na účto nebo DE). Obdobná povinnost evidence majetku i v § 9/6 ZDP - taktéž není totožné s pojmem obchodní majetek a přímé ustanovení pro ty, kteří vedou v § 9 účto - takto evidovaný majetek se nepovažuje za obchodní majetek.
Abychom naplnili ustanovení§ 24/4/c) ZDP "... po ukončení finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku zahrne poplatník uvedený v § 2 odkoupený majetek do svého obchodního majetku.", je třeba vést DE nebo účto.
K souběhu DE a paušálu - tady můžeme narazit na ustanovení § 7/15 ZDP: "Poplatníci s příjmy podle odstavců 1 a 2, kteří nevedou účetnictví a neuplatňují výdaje podle odstavce 9, postupují podle § 7b..." Když necháme účto mimo, zůstává paušál (§ 7/9 ZDP) nebo postup dle § 7b ZPD (tj. DE). Nemáme zde paušál a DE!!! Toto by mohl být problém.
Pokračování ...
Pokračování ...
Jestli případný problém někdo nevidí nebo ho vidět nechce, je to na něm. Možný problém tu však je, je jen otázkou jakými argumenty se nechá protistrana přesvědčit. Vždyť v daních stále platí, že pravdou je to, co se podaří prokázat.
A když se vrátíme ještě k tomu paušálu, jedna jistota v krizové situaci tu je - vyplývá přímo z § 7/15 ZPD - mohu mít paušál a účto. Z hlediska daně z příjmů stále režim paušálu, ale současně vedu účto. Pro někoho možná masochismus, ale v souladu se zákonem (a riziko dodanění leasingu je mnohdy dost pádný argument).
Paní Leo, jestli příliš zjednodušuji, nebo zlehčuji situaci, tak se předem omluvám. Ale Vy byste určitě dokázala najít dobrý argument pro to, abychom mohli auto po odkupu zařadit jako dlouhodobý majetek (vždyť ho lze odpisovat). A máme po problému.
Já bych se asi taky nebála. Pokud se tady dodadujeme my, co je správné a co nikoliv, co je možné a nemožné, tak pochybuji, že bych si toto nedokázala obhájit či rozporovat. Jsou ty zákony ale pěkně zapeklité ! Přeji Vám fakt pěkný zbytek dne.
Řekla bych že tady nejde o to, jestli smím při paušálu vést DE nebo účto, klidně obojí. Ale ten fígl je v tom, že při DE nezařadím předmět leasingu do toho § 39/4 ZSDP. A o to jde - leasingové splátky pak nebudou uznatelné. Jana F.
no vidíte, a já se domníval, že u de platí §7b, že se pro majetek použijí předpisy pro účetnictví. a ejhle, stačí tam narvat navíc slovo odpisovaného (nevím teda proč ho tam dáváte), zkombinovat s jiným režimem - výdaje procentem, a zákon neplatí:-))
V té své samodiskuzi jste opoměla vzít si na pomoc p. Hovorku
http://www.dane24.cz/pages/prehlrub.asp?id=1073&typ=c
Diskuzi můžeme klidně ukončit konstatováním, že pokud chce kdokoliv "přijít" o uznatelné výdaje za leasing i v letech kdy
vedl DE, vezme si na pomoc zde přítomnou daňovou poradkyni
ev. p. Hopvorku a kde o leas. splátky nechce přijít, vezme si na pomoc daň poradce p. Beránka nebo p. Daňka. No a je to.
Jsem z té vaší debaty maličko zmatený, mně tam pořád nějak vyskakuje § 23 odstavec 8, přemýšlím o tom, jestli při přechodu na paušál mi stejně leasing "daňově skončil", nebo ne ? Jsem si dodnes myslel, že jakmile přejdu z DE na paušál, mám jako daňově uznaný výdaj časově rozlišené nájemné a ode dne přechodu už leasing stejně daňově neuplatňuji, takže v podstatě se to týká asi jen neuplatněné části akontace, nebo jsem už úplně blbej ? :-))
Pokud by si nikdo nevybral z výše nabízených možností
může využít porad "nejpovolanějších":
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-E423B1DB/cds/xsl/9_7579.html
Pracovníci finančních úřadů budou pomáhat daňovým poplatníkům (Tisková zpráva) = část
V rámci zlepšování svých služeb Česká daňová správa pro letošní rok připravila některá další opatření a akce, které vycházejí vstříc zejména poplatníkům daně z příjmu fyzických osob. Nabízí možnost výjezdu pracovníků finančních úřadů do vybraných obcí, kde budou na místě pomáhat občanům s podáním daňového přiznání. Do tohoto projektu byly vybrány obce, ve kterých byla v souladu v vyhláškou MF č. 541/2006 Sb. zřízena k 1. lednu pracoviště a rovněž obce s pověřeným obecním úřadem (tzv. dvojkové obce), jejichž starostové projeví zájem o tuto nabízenou službu. Této akce se zúčastní všechny finanční úřady v ČR, a to v období minimálně od 5. do 23. března 2007. Konkrétní dny a úřední hodiny dohodne s obcí místně příslušný finanční úřad a budou zveřejněny jednotlivými finančními úřady. Finanční ředitelství budou veřejnost informovat také prostřednictvím místního tisku.
--------------------------------------------------------------------------------------
Jistě pomohou také všem "paušálistům včetně vratkařů"
Mě přitom napadlo 1. koho na takové akce budou vysílat, případně podle jakých hledisek je budou vybírat, a 2. jestli budou přebírat odpovědnost za případné chyby. To by mohla být docela mela :-). Jana F.
Je psáno že pracovníky fin. úřadů! Vy nevíte kdo jsou pracovníci
FÚ? Na hlediska se zeptejte na těch FÚ, tady vám to zřejmě nikdo nesdělí. S přebíráním odpovědnosti si chytří poradí, ti méně chytří
mají stejné záruky jako u různých jiných. poraděnků
Myslíte tyhle pracovníky, co skončili na berňáku, protože na víc nemají znalosti:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=268371
"... aby věděl na vše správnou odpověď, musel by vědět mnohem víc, než daňoví poradci. a to by pak asi těžko dělal na berňáku..."
No právě, ty bychom si připravili a pozvali skrytou kameru :-).
Ale ne, nebojte, já bych to nedokázala, takovou surovost :-). Je mi těch úřednic vždycky líto, když něco takového natáčejí. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2007 14:17
Dobrý den, dneska jsem se dozvěděla na školení úžasnou věc. Jestliže přecházím na paušál z DE, přestávám mít majetek. Tzn., že když v roce danění paušálem mi skončí leasing, nemohu zařadit do majetku, nesplním podmínky §24 ZDP a tím pádem musím uplatněné splátky dodanit v roce, kdy k nesplnění podmínek dojde.
Není zde prosím nějaký jiný výklad nebo možnost úniku, pžíjde mi to nejen velmi tvrdé ale i nesmyslné.
děkuji za reakce