Re: Proplacení dovolené
Při nepravidelně rozvržené pracovní době (tzn. ne 5 dní v týdnu) se nárok na dovolenou přepočítává, a to takto: Spočítají se všechny plánované směny toho konkrétního pracovníka v konkrétním kal. roce (nyní tedy musí mzdová účetní zjistit, kolik směn v roce 2007 byste měl mít). Jen plánované, ne přesčasové. Počet těchto směn se vynásobí počtem týdnů, které firma poskytuje (4 nebo 5) a vydělí 52,14, což je průměrný počet týdnů v roce. Vyjde Vám nějaký počet dní dovolené, např. místo obvyklých 20,( které byste měl, kdybyste pracoval pravidelně 5 dní v týdnu), jen třeba 15. Den dovolené si ale vybíráte pouze ve dnech, kdy jste měl mít směnu. Např. máte mít směnu po, út a čt. Chcete být doma celý týden a tím si vlastně vyberete dovolenou jen v po, út a čt, tj. 3 dny. Takže z nároku 15ti dní se Vám odečtou jen 3 dny. Každý den takové dovolené se proplácí tolika hodinami, kolik měla činit směna v tom dni. Jestliže jste měl v těch dnech pracovat po 12h čistého pracovního času, dostanete zaplaceno 3 x 12h. Pokud by měla směna činit 8 h, dostanete zaplaceno 8 h. Prostě dostanete zaplaceno za tolik hodin, kolik hodin jste tou dovolenou zameškal.
Pokud je svátek v den, kdy nemáte mít směnu, pak ho nemáte mít ani zaplacený. Pokud svátek padne na den, kdy máte mít směnu a Vy jste kvůli svátku doma, máte ho mít zaplacený tolika hodinami, kolik měla v tom dni činit Vaše směna (předpokládám, že nemáte měsíční mzdu, ale hodinovou).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2007 18:02
Dobrý den. Jsem zařazen ve dvanáctihodinovém turnuse, den - noc - volno- volno. Nyní půl roku přestavujeme technologii, takže pracuji na osmi hodinovou pracovní dobu. Chtěl jsem dovolenou a bylo sděleno mzdovou, že ji dostanu, ale bude mě strhnuto jako bych dělal v turnuse tj. 12 hodin za den dovolené. když se mě to nelíbilo přišla s nápadem, že mě strhne půl dne dovolené tj. 6 hodin a zbytek dostanu neplacené volno. Rád bych věděl jak je to dle zákoníku.
Totéž se děje, když je státem uznaný svátek. Jednou jsem v turnuse a když se to hodí tak na osmičkách. Nedá se to nějak změnit na dobu nutnou k přestavbě?
je možné převést přesčasové hodiny do dalšího měsíce, když je nechci v tomto měsíci zaplatit?
Děkuji Kyllar