Akontace

• (neregistrovaný)

3. 2. 2007 12:26

Prosím o pomoc, máme první auto na leasing, jedná se o tranzit a tak si budeme uplatňovat DPH.
    Musím akontaci (včetně DPH) na leasing vozu rozpočítat do jednotlivých splátek, nebo ji mohu dát jednou částkou (včetně DPH) jako náklad hned na začátku?

Dík za pomoc Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 2. 2007 13:01

LL (neregistrovaný)

Re: Akontace
      Pokud se jedná o nákladní auto, máte nárok na uplatnění DPH již z akontace (pokud máte daňový doklad). Pokud není v TP nákladní, tak nárok není.
      Akontaci musíte časově rozlišit na dobu leasingu !

• 3. 2. 2007 18:33

Jana (neregistrovaný)

Na akontaci nemám samostatný doklad (kromě pokladního), mám vše na jednom papíru včetně měsíčních splátek.
      Jestli jsem to pochopila tak si akontaci+DPH vydělím počtem měsíců a budu dávat do nákladů postupně a HLAVNĚ DPH taky postupně? Pokud bych od firmy dostala samostatný daňový doklad na akontaci tak bych si mohla odečíst DPH najednou? Auto je vedeno jako nákladní. Omlouvám se, ale je to můj první leasing. Jana

• 3. 2. 2007 18:11

Jitka (neregistrovaný)

Částku akontace (bez DPH, jste-li plátci) je třeba vydělit počtem měsíců, po které bude LS trvat a postupně zatěžovat náklady v měsících poměrnou částkou. Nelze uplatnit do nákladů jednou částkou při pořízení předmětu leasingu. Jitka

• 3. 2. 2007 18:57

Irena (neregistrovaný)

A co se týče DPH, máte jistě splátkový kalendář, kde první splátka /akontace/ je vyčíslena i s DPH a tu si uplatníte celou, další pak postupně z jednotlivých splátek. Splátkový kalendář slouží jako daňový doklad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).