Sleva na poplatníka

• (neregistrovaný)

8. 2. 2007 7:20

Dobrý den,
    bratr od 6.11.2006 začal pracovat na ŽL v oblasti zprostředkování obchodu a služeb.Bude uplatňovat náklady 50% z příjmů.Do této doby pracoval jako zaměstnanec nebo na dohodu.Mohu uplatnit slevu na poplatníka v celkové výši 7200 nebo jen poměrnou část za 2 měsíce ponikání (2x600)?
    Moc děkuji za opověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2007 7:36

Martina (neregistrovaný)

Re: sleva na poplatníka
      Slevu na poplatníka uplatní v celé výši. V daňovém přiznání musí ale vyúčtovat i příjmy ze zaměstnání (na základě potvrzení od zaměstnavatele)

• 8. 2. 2007 8:59

VP (neregistrovaný)

Děkuji.
      O příjmech ze zaměstnání jsem ani nevěděla,mylsela jsem ,že už byly daněny u zaměstnavatele (nebo je stačí jen zapsat do DP a náklady se z nich nepočítají ?) A co příjmy z dohody?

• 8. 2. 2007 9:38

Martina (neregistrovaný)

příjmy ze zaměstnanání sice byli daněny u zaměstnavatele ale do přiznání je uvést musíte, náklady z nich žádné nepočítáte. Do přiznání napíšete veškeré své hrubé příjmy ze všech zaměstnání (tedy i z dohod, které byli daněny zálohovou daní), snížíte o pojistné (bude uvedeno na potrvzení o příimech od zaměstnavatelů), vyjde základ daně, k němu připočítáte zisk z podnikání = vyjde základ daně. Pokud budete uplatňovat nějaké odpočitatelné položky (životní poj, penzijní poj, úroky apod) ponížíte o ně základ daně. Pak vypočítáte daň a odečtete daň, kterou jste již zaplatili při zaměstnaní (opět bude uvedeno na potrvzení o příjemech od zaměstnavatelů) a vyjde Vám buď přeplatek na dani či nedoplatek.
      Dofám, že jsem to napsala srozumitelně.

• 8. 2. 2007 11:17

VP (neregistrovaný)

Díky,díky,díky :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).