Re: Paušál - je zápočet příjmem?
Pane xxl děkuji, že jste si mého dotazu všiml, dost mě to trápí a nemůžu se rozhodnout tak ani tak, ale samozřejmě že to nakonec udělám postaru, když nikdo s ničím použitelným nepřijde :-).
V předpisech pro účetnictví (podvojné i dříve jednoduché) je to jasné, o tom bych ani neuvažovala. Ale tyto předpisy pro DE neplatí. Tam platí, co dostanete. A dostal jen část za fakturu. Podle čeho je započtená pohledávka v DE příjmem? Logicky sice ano, ale...Jana F.
Pokud by zapocet nebyl prijmem, jak pisete, byl by to setsakramentsky rozdil, protoze pak byste mohli prijit na konci roku s tim, ze si z tech "pokracenych" prijmu jeste znovu uplatnite vydaje pausalem ze zakona ... , nejde vam nahodou prave o toto? :-)
Spíš mi jde o nešikovnou fakturaci, která je takhle prováděná na přání odběratele. Normálně by na té faktuře bylo jen těch 80000,-, které dostane.
Abych to přirovnala k zaměstnanci - představte si, že mu ke mzdě připočítají i spotřebovaný materiál, odvedou z té částky příslušné odvody a pak mu ji zase strhnou. Tohle je dost podobné, prostě švarcsystém... Jana F.
normálně se na fakturu píše suma, kterou si podnikatel ocení práci, kterou vykonal. tj. jeho příjem. ať už peněžní či nepeněžní, ať už do budoucna kompenzovaný jiným přijatým plněním nebo ne. prostě hodnota jeho práce. nikoliv žádost o doplatek proti započteným plněním.
Jani, mám pocit, že už to moc kombinujete. Ohledně zápočtů mám celkem jasno - jsou to normální příjmy a výdaje a je úplně jedno, jestli se ty "platby" uskuteční zápočtem, bankou, pokladnou či naturálním plněním. Oporou je mi mj. zákon o dani z příjmů §3/2, kde se zhruba říká, že zdanitelným příjmem se rozumí příjem peněžní i nepeněžní dosažený i směnou.
Pravda, je to v tom § 3/2, neuvědomila jsem si to. Byla to marná snaha jak pomoci tomu člověku. On dodává jen práci, materiál dodává někdo jiný a v příjmech to má celé on... Nebýt paušálu, tak je to jedno, ale takhle je na tom bit.
Alespoň jsem klidná, že víc pro to udělat nemůžu. Děkuju všem. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2007 12:26
Poplatník má celoročně tento systém: vystaví fakturu odběrateli za např.100000,-. Odběratel mu k jeho práci poskytne prostředky v ceně např. 20000,- a vystaví mu na ně fakturu. Odběratel uhradí na účet 80000,-, zbytek se započte.
Dosud započítávám v DE, při paušálu, i pro obrat DPH celou fakturu 100000,-. Ale jak už tady tak probíráme ty §y, hledám pro to nějakou oporu v zákonech. Klient ty peníze fakticky nedostal, jan jsem je započetla proti výdajům. Je to opravdu nutné (možné) považovat za příjem? Nikde se nic nepíše o tom, že zápočet je v DE příjmem, natožpak při paušálu. Jana F.