Darovací smlouva

• (neregistrovaný)

11. 2. 2007 13:21

Prosím o radu, prarodiče vlastní pozemek a chtěli by mi ho darovat na stavbu. Musím si ho nechat nejprve odhadnout, kvůli darovací dani? A nemohli by mi ho prodat za 1Kč, abych nemusela platit darovací daň a odhadce? Pozemek poté převedu na stavební parcelu já a nebo už prarodiče? Co myslíte, že je nejsnažší? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2007 9:13

právník (neregistrovaný)

Re: Darovací smlouva
      S prarodiči jste (vůči sobě) osoby v1. skupině. Na sazby daně darovací a z převodu nemovitosti se podívejte do zákona č.58/2004 Sb. (např. na www.mvcr.cz). Při darování se daň vypočítává z odhadu, při prodeji z částky, která je vyšší - kupní cena nebo odhad.

• 12. 2. 2007 19:33

Marketa (neregistrovaný)

Děkuji, lze nemovitost převést darem zároveň na mne a mého přítele, když já jsem vzhledem k prarodičům v 1. skupině a přítel ve 3.skupině. Podle koho by se počítala darovací daň? Děkuji

• 13. 2. 2007 8:31

zdena (neregistrovaný)

záleží kolik by prarodiče darovali vám a kolik příteli. Př. 1/2 darují vám,tak z 1/2 podhadu budete vy platit 1% daň darovací a přítel bude z druhé poloviny odhadu platit 7%.
      Nebo at rodice daruji vam celou nemovitost- daň 1% a až se s přítelem vezmete,tak na něj převeďte 1/2 nemovitosti a to už pak bude daň 1%,protože to bude Váš manžel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).