Re: Software a daňová evidence
Vladimíre, z čeho usuzujete, že rovnou do spotřeby? Mně se to nezdá, přece nemůžu ani v DE koupit software za milion a hned ho dát do daňových výdajů..?! Domnívám se, že pro odepisování SW platí stejná pravidla v podvojku i v DE. Pokud se mýlím, prosím opravte mě - nejlépe s odkazem na paragrafy. Děkuji.
Re: Software a daňová evidence
Podle § 32a odst. 1 ZDP odpisují nehmotný majetek jen poplatníci, kteří vedou účetnictví (podvojné).
Vladimíre, mockrát děkuju! :-)
Pane Vladimíre, máte pravdu, je to tam od roku 2004, právě jsem to hledala. Mockrát vám děkuju za odkaz :-) Za uplynulé roky jsem u svých klientů vedoucích JÚ/DE nemusela řešit nákup a evidenci drahého software ani jiného nehmotného majetku, tak mi toto nějak uniklo. Teď už si to budu pamatovat, slibuju :-) A ještě jednou děkuju za přesné a srozumitelné info. Hezký den!
Re: Vladimíre, mockrát děkuju! :-)
PS: Mně zmátlo i to, že hmotný majetek se odepisuje stejně v PU i v DE. A taky ta věta v §7b/2 "Pro obsahové vymezení složek majetku v daňové evidenci se použijí zvláštní právní předpisy o účetnictví..." Achjo.
Jak říkal Vjelikyj Ljenin: "Učit se, učit se, učit se!" ;-)
Re: Vladimíre, mockrát děkuju! :-)
Zmatky? Zmatky, říkáte? Pořádný bordel v tom tenkrát byl!
Podle předpisů pro vedení JÚ se za dlouhodobý nehm. majetek považovaly nehmotné výsledky ..... a software v ocenění jedné položky od 7.000,- Kč. Na kartách majetku se musel tento majetek členit na majetky od 7 do 60 tis. a majetky od 60 tis. Kč. Ovšem podle ZDP jste nehmotný majetek do 60.000,- mohla zaúčtovat rovnou do výdajů:-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2007 9:05
V roce 2006 si FO zakoupila software v ceně cca 80 000,- Kč. Vede pouze daňovou evidenci. Má si software vést jako nehmotný majetek a odepisovat si ho 36 měsíců nebo dát rovnou do spotřeby?