Re: průměr za dovolenou
Tak to je informace dost podstatná. Za leden byste měla nárok, kdybyste odpracovala 21 dnů. Proto vám řekli, že na 1,5 dne budete mít nárok. To ještě netušili, že budete nemocná a odpracujete jen 18 dnů, tudíž vám na žádnou D nárok nevznikne. V lednu byl platný průměr ze IV. Q.
Jestli jste nastoupila 1.2., tak budete mít nárok na 18,5 dne. Pokud bude zaměstnavatel chtít, může vám ji dát i dřív než skončí zkušební doba. Pokud by PP zanikl ve zkušební době dřív než by vám na tolik dnů vznikl nárok, odečte se částka v poslední výplatě.
Děkuji. Jen jsem vlastně tou nemocí přišla o 1,5 dne dovolené že? Ještě jednu věc, co mohu dělat, pokud mi ten průměr za dovolenou udělali jakýsi nějaký, který neodpovídá tomu průměru z IV.Q? A ještě jednu věc, když mám tedy ten 1,5 den jako neodpracovaný, jak je to se sociálním a zdravotním? Byla bych nerada, aby se mi někdo za 10let ozval, že jsem měla 1,5 dne neodpracovanej a nemám za tu dobu placené zdravotní a sociální a nerada bych to doplácela i s penálem. Ještě jednou díky, to už je poslední co chci vědět.
SP se platí jen z dosaženého výdělku a ZP (13,5 %) za 1 den neplaceného volna asi odvedli a vám strhli, jestli ne, je to jejich zodpovědnost. Zdravotní pojišťovna by to s vámi řešila jedině kdybyste neměla zaplacený celý měsíc.
Jestli vám vyšel průměr jiný, než jakým vám zaplatili dovolenou, zavolejte mzdové, ať to přepočítá. Většina mzdových programů prodělala v lednu upgrade, třeba se tam natáhl nějaký nesmysl. Nemusí za tím být zlý úmysl, třeba se jen chybka vloudila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2007 8:17
Dobrý den,
mám pár otázek,se kterými bych potřebovala poradit. Ukončila jsem pracovní poměr dohodou k lednu 2007. Ke konci roku mi zbývalo 4,5 dne dovolenou.V lednu jsem jela na hory,čerpala jsem 6 dní a měla jsem to firmou odsouhlasené s tím, že mi vlastně náleží ještě 1,5 dne za měsíc leden (jako 1/12 z nárokované dovolené 20dní). je to pravda, opravdu jsem na ten 1,5 dne měla nárok ze zákona nebo ne, když jsem ukončovala pracovní poměr? Nyní mi přišla výplatní páska s tím, že tam mám uvedeno 1,5 dne jako neučast v práci. Dále bych prosím chtěla sdělit, jak se počítá průměr za dovolenou - součet hrubých výdělků za poslední čtvrtletí děleno počtem odpracovaných dní včetně dní dovolené a nemoci, nebo tyto dny se odčítají?
Děkuji mnohokrát za rychlou odpověď.