Re: Odvod DPH z obědů - cena obvyklá.
O tom jsem ještě neslyšela. Případné účtování 528/343 př.548/343
nedaňově, ale zdá se mi to jako blbost.
Napsala jsem našim auditorům, uvidíme ... ono v tom odst.1 a) je "nižší než cena obvyklá a osoba, pro kterou bylo zdanitelné plnění uskutečněno, nemá nárok na odpočet daně nebo nemá nárok na odpočet daně v plné výši, " - zaměstnanci si přece žádný odpočet neuplatňují ... podle mě se to obědů netýká, ale zatím jen podle mě
Já mám ze školení taky informace o DPH pro zaměstnance z ceny obvyklé. Jak to účtovat ještě neměli "vymyšleno".
A prý už proběhlo tiskem, že se bouří ČD, protože by zaměstnanci museli platit DPH z ceny obvyklé i za jejich "režijní" jízdenky zdarma apod.
ano je to tak. nebudu hledat dle jakeho zakona, ale nove to tam je. nejedna se ale jenom o obedy. zdrovna vcera jsem to resil. klient mi take volal jak to je. prijde mi, ze tim chteji zamezit utikani dph. zamestnanec nebyl bran jako osoba blizka. takze se jim prodavalo treba zbozi, ktere zamestnavatel vyrabel pod prodejni cenou a stat uz nevi kde by bral, tak chce dph z ceny obvykle. ;o)
Ale zaměstnanci hospody jsou také zaměstnanci, tak proč na to pohlížet jinak? Pro ně je to přeci také "závodní" stravování.
Ve firmách, kde dávájí obědy či nápoje zdarma, tam to bude z celé ceny těchto produktů, které jsou pro zaměstnance zdarma, neboť Ti už jsou od 1.1.2010 pro zaměstnavatele spojenými osobami.
Ano, právě o to DPH z rozdílu se nám tady jedná.
Také jsem byla na školení, kde lektorka považuje za správné zdanění na výstupu z hodnoty pořízení stravy. Od kolegyně z práce vím, že na drahách už řeší zdanění DPH režijních jízdenek.
Myslíte, že by se mohl uplatnit postup - neuplatnit na vstupu, neodvádět na výstupu?
Pokud o tuto daň nenavýšíte cenu obědů pro zaměstnance (aby tu daň hradili sami), tak si myslím, že se jedná o nedaňový náklad. Nikde jsem nenašel, že DPH zaplacená za někoho jiného by byla daňovým nákladem (platí to pouze u daně z převodu nemovitostí). Kdyby to byl neuplatněný odpočet DPH pak by byl daňový náklad dle pokynu D300, ale fakt nevím na co bychom se mohli odvolat, aby to byl daňový náklad. Tak to dávejte na nedaňový účet a třeba do konce roku odboráři něco prosadí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
4. 2. 2010 7:30
Dobrý den,
dozvěděl jsem se na školení o novele k DPH, že od 1.1.2010 musíme jako firma odvádět DPH na výstupu z obědů z ceny obvyklé, nikoli z ceny, kterou nám uhradí zaměstnanec - jelikož zaměstnanec je pro firmu osobou spojenou.
Firma si může dát do nákladů cenu oběda až do výše 55 %, zbytek pak doplácí zaměstnanec. Na vstupu je sazba snížená, na výstupu je sazba základní (z částky, kterou nám doplatí zaměstnanec).
Jelikož je ale zaměstnanec pro firmu osobou spojenou, musí firma odvést DPH z "ceny obvyklé" oběda, tedy z plné ceny, nikoli jen z "doplatku od zaměstnance".
Ten rozdíl v DPH budu účtovat 5xx/343.
Bude tento náklad na rozdílnou výši DPH daňově uznatelným nákladem nebo nikoli?