Re: Dohoda o ukončení PP + odstupné
Musí jít o dohodu o ukončení poměru z důvodu nadbytečnosti, stěhování nebo rušení organizace nebo její části. Pokud se jen tak dohodli a nejde o některý z uvedených důvodů, odstupné nenáleží (tzn. skutečně odstupné, ze kterého se nesráží pojištění).
To není tak zcela jisté. Setkala jsem se s názorem, že i v případě, že se "dohodnou" a nemusí jít zákonitě o výpovědní důvod, kdy je povinnost výplaty odstupného, jedná se o odstupné vzhledem k "novému" zákoníku práce od 1.1.2007 a to - co není zakázáno, je dovoleno. Pravda, v praxi nezralé a nezažité. Také bych se toho bála ...
>>Dobrý den, zaměstnavatel nabídl zaměstannci dohodu o
>>ukončení PP s tím, že z iniciativy zaměstnavatele
>>bude
>>vyplaceno odstupné ve výši 3 průměrných měsíčních
>>mezd. Zaměstnanec souhlasil. Chová se toto tedy jako
>>odstupné a neplatí se zdrav. ani soc. pojištění? Moc
>>děkuji
>>za odpověď, názor.
a co brání tomu, aby zam-tel rozhodl o nadbytečnosdti tohoto zam-ce a vyplatil mu odstupné z důvodu § 52c) po skončení PP dohodou dle § 49? To je naprosto legální. Jinak vyplatit "odstupné" na základě dohody mezi účastníky nelze, může to být jedině ze zákonných důvodů. V ostatzních případech se to chová skutečně jen jako součást mzdy.
>
>Nechová, odstupné lze vyplatit pouze v zákonných
>případech § 67 zákoníku práce. Jinak to není odstupné, ale
>např. odměna.
Re: prosím páju_VH_..Dohoda ukončPP+odst
Zdravím, pájo, víte, že nejsem právník, ale zaznamenala jsem názor právníka, resp. mi to "přišlo" jako nahození udičky zda se "chytne" a co na to z-telé, soudy, příslušné orgány, resp. soudy. Pokud se podíváme na § 67 ZP, říká, že (krom jiného důvodu § 56, ten nyní neřeším) u rozvázání PP výpovědí z důvodů .. 52 a-c nebo dohodou z týchž důvodů, a.... přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku. Ale nestanoví, kdy v jiných případech ukončení PP přísluší odstupné, tzn. co není zakázáno, je dovoleno ... Tolik názor, který prezentoval JUDr. Jouza s tím, že autorem tohoto názoru je ..., nevzpomenu si :( Jak jsem měla možnost poznat Kouzelnou Knihu Kouzel, ničemu se už nedivím ... Váš názor, pájo ..? Samozřejmě, že rozhodnutí může dát jen a jen soud (a ani tento judikát nebude tím posledním, známe bohužel praxi soudů ...). Váš názor prosím :) Musím podotknout, že jsem celou dlouhou dobu tvrdila to samé, co předchozí kolegyně v příspěvku a vlastně i vy, pokud není s odvoláním na §§ ZP .., nejedná se o odstupné, ale výkladově můžeme dojít i k jinému závěru ...
>Zdravím, pájo, víte, že nejsem právník, ale
>zaznamenala jsem názor právníka, resp. mi to "přišlo" jako
>nahození udičky zda se "chytne" a co na to z-telé, soudy,
>příslušné orgány, resp. soudy. Pokud se podíváme na §
>67 ZP, říká, že (krom jiného důvodu § 56, ten nyní
>neřeším) u rozvázání PP výpovědí z důvodů .. 52 a-c nebo
>dohodou z týchž důvodů, a.... přísluší při skončení
>pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku
>průměrného výdělku. Ale nestanoví, kdy v jiných
>případech ukončení PP přísluší odstupné,
to skutečně nestanoví
tzn. co není
>zakázáno, je dovoleno ... Tolik názor, který prezentoval
>JUDr. Jouza s tím, že autorem tohoto názoru je ...,
je to beze sporu odborník na pr.právo, ale zatím jsem se s tím nikde nesetkal
>nevzpomenu si :( Jak jsem měla možnost poznat Kouzelnou
>Knihu Kouzel, ničemu se už nedivím ... Váš názor, pájo ..?
>Samozřejmě, že rozhodnutí může dát jen a jen soud (a
>ani tento judikát nebude tím posledním, známe bohužel
>praxi soudů ...). Váš názor prosím :) Musím podotknout,
>že jsem celou dlouhou dobu tvrdila to samé, co
>předchozí kolegyně v příspěvku a vlastně i vy, pokud není s
>odvoláním na §§ ZP .., nejedná se o odstupné, ale
>výkladově můžeme dojít i k jinému závěru ...
já jsem toho názoru, že odstupné z hlediska odvodů je to, co upravuje § 67 ZP, jiné odstupné, které lze určitě sjednat rovněž, je odměna-součást mzdy a odvodům podléhá. Netrvdím ale, že můj názor je správný, chtělo by to asi spíše odborníka na mzdy a odvody, zda není v jiném předpise další navazující úprava.
Mohla by být odborníkem na mzdy i mzdová účetní :) ? Už jsem to zkoumala dříve a docela mi to na "nový" výklad vychází.
Zákon č. 589/1992 Sb. v § 5 odst. 1) definuje vyměřovací základ pro odvod důch.poj. , odst. 2) stanovuje výjimky, které se nezahrnují do VZ, znění:
b) odstupné a další odstupné, odchodné a odbytné poskytovaná na základě zvláštních právních předpisů4) a odměna při skončení funkčního období náležející podle zvláštních právních předpisů4a),
Odkaz - Zvláštní právní předpisy - např. ZP.
Zákon č. 589/1992 Sb. v § 3 definuje VZ podobně jako výše zmíněný zákon a v § 3 odst. 2 písm. b) stanoví, co se do VZ pro odvod zdrav.poj. z-ce nezahrnuje:
b) odstupné a další odstupné, odchodné a odbytné poskytovaná na základě zvláštních právních předpisů4) a odměna při skončení funkčního období náležející podle zvláštních právních předpisů4a),
Odkaz - Zvláštní právní předpisy - např. ZP.
Jisté je jen to, že dosavadní výklad ohledně odstupného je pevně zažitý, do nového výkladu se pustí jen silná osobnost, která si to dokáže uhájit anebo až se "nový" výklad s "novým ZP od 1.1.2007" rozšíří mezi odbornou veřejností, i když pak také není vyhráno, protože jak víme a známe - výklady se mohou a patrně i budou lišit do té doby, než bude provedena příp. úprava v zákonech o SZ a ZP.
Pokud mám zkušenost s kontrolou z OSSZ a ZP, nikdy nepožadovali předložit ke kontrole písemou dohodu či výpověď s odstupným, pokud nebylo odvedeno (odstupné bylo vždy vyčleněno v sestavách zvlášť), stačilo říci odstupné, nic nezkoumali ...
pročetl jsem, hledal vysvětlivky a za
1. nepochopil jsem, proč opakujete stejný zákon, asi jde z Vaší strany o chybu v čísle zák.
2. podle mne je to stále stejné, protože odstupné ano- dle ZP, další odstupné, odchodné, odbytné na základě zvl.práv.předpisů- nemá s odstupným dle ZP nic společného, protože jde o plnění dle jiných zákonů a v jiné oblasti zaměstnanců.
na základě zvláštních právních předpisů4)
>>a
>>odměna při skončení funkčního období náležející podle
>>zvláštních právních předpisů4a),
>>Odkaz - Zvláštní právní předpisy - např. ZP.
>>
>>Zákon č. 589/1992 Sb. v § 3 definuje VZ podobně jako
>>výše zmíněný zákon a v § 3 odst. 2 písm. b) stanoví,
>>co
>>se do VZ pro odvod zdrav.poj. z-ce nezahrnuje:
>>b) odstupné a další odstupné, odchodné a odbytné
>>poskytovaná na základě zvláštních právních předpisů4)
>>a
>>odměna při skončení funkčního období náležející podle
>>zvláštních právních předpisů4a),
>>Odkaz - Zvláštní právní předpisy - např. ZP.
>>Jisté je jen to, že dosavadní výklad ohledně
>>odstupného je pevně zažitý, do nového výkladu se pustí
>>jen
>>silná osobnost, která si to dokáže uhájit anebo až se
>>"nový" výklad s "novým ZP od 1.1.2007" rozšíří mezi
>>odbornou veřejností, i když pak také není vyhráno,
>>protože
>>jak víme a známe - výklady se mohou a patrně i budou
>>lišit do té doby, než bude provedena příp. úprava v
>>zákonech o SZ a ZP.
>>Pokud mám zkušenost s kontrolou z OSSZ a ZP, nikdy
>>nepožadovali předložit ke kontrole písemou dohodu či
>>výpověď s odstupným, pokud nebylo odvedeno (odstupné
>>bylo
>>vždy vyčleněno v sestavách zvlášť), stačilo říci
>>odstupné, nic nezkoumali ...
>
>pročetl jsem, hledal vysvětlivky a za
>1. nepochopil jsem, proč opakujete stejný zákon, asi
>jde z Vaší strany o chybu v čísle zák.
>2. podle mne je to stále stejné, protože odstupné ano-
>dle ZP, další odstupné, odchodné, odbytné na základě
>zvl.práv.předpisů- nemá s odstupným dle ZP nic
>společného, protože jde o plnění dle jiných zákonů a v jiné
>oblasti zaměstnanců.
ano, měly být zmíněny oba zákony a to ZP a SP, opakovala jsem omylem stejné číslo zákona
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
18. 5. 2010 14:29
Dobrý den, zaměstnavatel nabídl zaměstannci dohodu o ukončení PP s tím, že z iniciativy zaměstnavatele bude vyplaceno odstupné ve výši 3 průměrných měsíčních mezd. Zaměstnanec souhlasil. Chová se toto tedy jako odstupné a neplatí se zdrav. ani soc. pojištění? Moc děkuji za odpověď, názor.