Re: Přesčasové hodiny
Všude se píše, že vyrovnávací období musí být stanovené v týdnech, ne měsících. Taky mám nerovnoměrně rozloženou prac. dobu u některých pracovníků a máme stanovené vyrovnávací období kalendářní měsíc. Při kontrolách nám to vždy prošlo. Jelikož naší zaměstnanci fon prac. doby vždy naplní, každý měsíc vykazují přesčas. hodiny, tak nám bylo řečeno, že to tak může být.
On ten měsíc, ale na 4 týdny nevychází. Bylo by to 4,348.
No právě. Mně pracovník inspektorátu práce řekl, že kal. měsíc může být vnitřním předpisem stanoven jako vyrovnávací období, ale já v zákoníku práce našla, že se to stanovuje v týdnech. Tak teda nevím.
Ale v pracovních kalendářích je uváděn při 37,5 hodinovém pracovním týdnu počet odpracovaných hodin za každý kalendářní měsíc, např. leden 165 hodin, únor 157,5 hodin, atd., tak k čemu by to pak bylo?
Můžete mi, prosím, říci, pod jakým paragrafem to v ZP najdu, že přesčasy se vyhodnocují týdně? Děkuji.
Měla jsem to namyšlené, tak jak to uvedla paní Jasná, protože zaměstnancům by každý měsíc vyšel přesčas, který by dostali zaplacený vč. příplatku a vše by bylo v rámci jednoho měsíce srovnané a další měsíc by proběhlo to samé atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2012 7:28
Dobrý den,
ještě jednou se s velkou prosbou o odpověď obracím na fórum
s otázkou, zda může být vyrovnávací období při počítání odpracovaných hodin kalendářní měsíc.
Máme 37,5 hodinový pracovní týden a směnujeme po 12-ti hodinách v nepřetržitém provozu.
Za leden 2012 mám odpracováno 180 hodin. Dle pracovního kalendáře jsem si našla, že v tomto režimu bych měla mít odpracováno 165 hodin. Za leden mi tedy vyšlo 15 přesčasových
hodin.
Nevím, zda takto mohu postupovat?
Může ten kalendářní měsíc být jako vyrovnávací období?
Děkuji všem za odpověď.