Splátky úvěru - zaúčtování na výpisech

• (neregistrovaný)

23. 2. 2012 22:33

Dobrý den,
    mám prosbičku ohledně úvěru. S.r.o. si vzalo úvěr, kde v úvěrové smlouvě je napsáno, že max. částka pro opakované čerpání je 900 tis. Na prvním výpisu z úvěrového účtu je 0, protože se nečerpalo. Žádný zůstatek 900 tis. Tak nevím, jestli mám účtovat přes interní doklady i když není čerpáno třeba v max. výši nebo neúčtovat. Na druhém výpisu už si nechali na běžný účet převést 600 000,- Kč. Jak tedy zaúčtuju jak na úvěrovém, kde je částka výdajem a na běžném, kde je plusem. Já účtovala přes 261 - v případě, že bych měla celý úvěr naúčtován přes interní doklady na 461. Ale co bych měla na druhé straně?????
    No a pak výpisy. Z běžného účtu zaplatí splátku, takže tam je výdajem a na úvěrovém je to příjmem - ta samá částka. Ale na tom úvěrovém účtu to mají tak divně rozepsáno - Mají od celkové splátky která byla první měsíc 3902,19 Kč (použe úroky) odečteny náklady na bankovní poplatky a zůstatek úvěru mají pořád jen těch 600 000,- Kč.
    Jsem z toho fakt zmatená a nevím, jak účtovat. Poradíte prosím někdo?

Díky moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2012 9:08

BJ (neregistrovaný)

Re: Splátky úvěru - zaúčtování na výpise
      Předpokládám, že se jedná o krátk. úvěr, pak je vhodnější účet 231, na běž. účtu budete účtovat vždy na 261 .Úvěr čerpání
      261/231, splátka 231/261.
      Poplatky, úroky... zaúčtujete na úvěrovém účtě jako příjem i výdej, i když mají divně rozepsáno
      3902,19 562/231 úrok
      3902,19 231/261 převod z bu
      Zůstatek na 231 se nemění

• 24. 2. 2012 22:44

Teriska (neregistrovaný)

Díky moc za odpověď. A když ve smlouvě mají jasně napsáno:"Smlouva o revolvingovém účtu" Maximální povolená částka pro opakované čerpání je 900 tisíc, tak tuhle max. částku nikam neúčtuju, pokud ji nevyčerpají?
      Když třeba jeden měsíc vyčerpají 600 tis, další 100 tis, tak budu účtovat vždy až při čerpání aktuální částku 261/231?

• 27. 2. 2012 7:02

BJ (neregistrovaný)

ano

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).