Re: životní pojištění s datem 21.2.
ano je z 21.2. samozřejmě nemohu použít v RZ, ale nevadí ji to, že ho neuplatním v ročním zúčtování, jedná se o to, abych do 15.2. veděla, že jí ho mohu provést nebo to nepotřebuji? Nějaké čestné prohlášení, že mohu udělat RZ jelikož splňuje podmínky a nemusí si podávat daňové přiznání
Žádné prohlášení nepotřebujete. Kolik bylo to pojištění, že si nechce udělat DP? Buď jí RZD nedělejte a do prohlášení si udělejte poznámku, že dodala doklady pozdě, nebo jí ho udělejte bez toho pojištění. V obou případech může požádat o potvrzení o zdanitelných příjmech a podat si sama DP. Povinnost však nemá.
jedná se mi o situaci, kdy paní má soukromé životní pojištění, které uplatňuje. Letos má datum 21.2.
Jelikož je to až 21.2., kde mám pro Finanční úřad doklad o tom, že není povinna si podat sama daňové přiznání jelikož svou pojistku na soukromé životní nezrušila?
takže ty doklady jeden rok mohou přinést, další ne a mi to může být jedno? Zda zrušili nebo ne? Doklady s datem do 15.2. použiji a to co nedonesou mne nezajímá i kdyby to zrušili, tak mi nemusejí nic dokládat, když podepíši daňové prohlášení, že nejsou povinni podávat DP?
v podstatě ano, dokládat vám nic nemusí. Ale jako dobrá mzdovka se jich zeptáte, proč to nepřinesli. Buď zjistíte, že zapomněli - pak donesou, nebo nemají (viz tato situace) a když donesou s pozdějším datem, hezky si to zase odnesou buď aby si podali DP nebo nepodali (to je jejich věc) a nebo řeknou, že zrušili, a v tom případě jim promluvíte do duše, vysvětlíte, že jim RZD neuděláte, ať si podají DP, kde dodaní, co dříve uplatnili
takže paní udělat, asi mě spapá, chtěla jsem ještě po ní ČP s datem do 15.2., že nerzušila už tak mi nadala, že se to vždy dokládalo do konce února co si to vymýšlím o 15.2., když jsem jí řekla, že jí to neuplatním :( Finanční úřad v Olomouci to chtěl, ty ČP do 15.2. trochu se obávám, to s letošním rokem přestat vyžadovat, ale myslím, že tím komplikuju život jak sobě, tak zaměstnancům
Nebojte se, paní vás nespapá, protože jí ukážete § 38 ch, odst. 3, kde se jasně píše:
"Poplatník je povinen uvedené doklady za uplynulé zdaňovací období předložit plátci daně nejpozději do 15. února následujícího kalendářního roku. Nepředloží-li poplatník do 15. února tyto doklady, roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění plátce daně neprovede."
Jestli jste po ní chtěla čestné prohlášení, chtějte ho dál.
Je to tak, že pokud Vás včas o RZ požádala, musíte jí RZ udělat. Ale protože dala doklad později než je zákonný termín, provedete RZ bez přihlédnutí k dokladu. Dál jak Vám píší děvčata, může si pak podat DP a žp. uplatnit.
Hlavně, že má na tm potvrzení napsané, že to má předložit do 15.2.
Vy jí to nemůžete do RZ zahrnout. Při kontrole by Vám za tuto dobrotu mohli dali pokutu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2012 11:50
paní donesla životní pojištění s datem 21.2. uplatnit nemohu, ale mohu udělat RZ i když doklad o nezrušení je z 21.2.2012?