Re: Nakládání s majetkem v exekuci
Pokud je exekucí postižen jen podíl jednoho ze spoluvlastníků, mohou ostatní své podíly klidně prodat. Dotyčný spoluvlastník nemůže kupní smlouvu ani prodat, natož podat na katastr. Smlouvu o smlouvě budoucí kupní vša podepsat klidně může. Výrazně menšinový podíl je jen velmi obtížně prodejný, spíše neprodejný. Zkuste se domluvit s exekutorem, mohl by být přístupný rozumné dohodě.
Děkuji. Já jsem tady jako kupující. Takže můžeme podepsat SOSB, potom to prodávající vyčistí a podepíšeme a podáme kupní. Nechce se mi to kouskovat po podílech, to by přece každý musel nejdřív nabídnou ostatním spolumajitelům, ti by to museli odmítnout...
Nevím jak je exe přístupný, ale všichni prodávající jsou až zázračně ve shodě (jen aby to měli z krku).
Alternativou k SOSB by mohla být kupní smlouva s odkládací podmínkou (§36 OZ). Vzhledem k tomu, že vyvolat právní účinky taková smlouva může až po splnění odkládací podmínky (úhrada dluhu/složení peněz k rukám exekutora), neměla by být v rozporu s generálním zákazem nakládání s majetkem. K zastavení exekuce je třeba uhradit dluh včetně jeho příslušenství a vyčíslených nákladů exekuce, jednání s exekutorem je kvůli konečné výši nutné. Návrh na povolení vkladu dejte až po zastavení exekuce, jinak katastr návrh odmítne a peníze za kolek jsou fuč.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast1.aspx
Jo to chápu že na katastr můžu až po odblokování. Šlo mi o to, jestli může hříšník podepsat SK nebo aspoň SOSBK (teda on to klidně podepíše, ale aby byla platná, že). Ostatním prodávajícím jsem řekla, že já exekutora vyplácet nebudu, to ať si pořeší mezi sebou. Jenže to chvíli potrvá, tak aby byly obě strany v mezičase nějak kryté. Prosím naveďte mě na §, co se nesmí v exekuci.
Re: ještě prosím
Pokud KS s dnešním datem, potom je důležitá odkládací podmínka v kupní smlouvě, jinak souhlas. Není lepší uzavřít standardní KS po zastavení exekuce? Tvrdíte, že spoluvlastníci dluhy za hříšníka uhradí a mají zájem na co nejrychlejším řešení, tzn. jako by zastavení exekuce byla otázka dní...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2012 9:12
6 spolumajitelů se snaží prodat RD, teď se z katastru zjistilo, že jeden z nich má exe a na výpisu je plomba (nemusím vám vyprávět, jak z toho ostatní byli na mrtvici, když to zjistili). Výše dluhu je menší než podíl hříšníka. Otázka - může být uzavřena smlouva o smlouvě budoucí kupní?