Re: Výměna ŘP
Zákonná lhůta pro vydání nového ŘP je do 20 dnů od podání žádosti, a jelikož se jedná o povinnost z platné právní úpravy, není výměna ŘP zpoplatněna. Pokud bude požadováno vydání ŘP (v rámci povinné výměny) ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů od podání žádosti, je pro tento úkon již stanoven správní poplatek 500 Kč.
Jestliže řidič nedodrží nejzazší termín stanovené lhůty pro výměnu ŘP, pozbude stávající ŘP platnost. Po uplynutí stanovené lhůty pro výměnu však tyto neplatné ŘP neopravňují k řízení motorových vozidel. Řídí-li osoba motorové vozidlo na základě ŘP, který pozbyl platnost, dopouští se přestupku, za který lze uložit pokutu od 1 500 Kč do 2 500 Kč.
Re: Výměna ŘP
Tak tohle jsem potřebovala vědět, že mi starý řidičák zůstane až do výměny za nový. Děkuji.
Samozřejmě děkuji i druhé paní za odpověď, ale v podstatě mi přepsala to, co jsem si už na internetu taky zjistila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2012 18:22
Dobrý den, do konce letošního roku si musím nechat vyměnit řidičský průkaz, kdy je doba na vyhotovení nového průkazu 20 dní. Chci se jen zeptat, zda náhodou někdo nevíte, jestli v této 20-ti denní lhůtě můžu jezdit na starý ŘP nebo budu úplně bez řidičáku, nebo dostanu nějaký náhradní doklad, že můžu řídit auto... Předem děkuji za odpověď.