Opravné položky

• (neregistrovaný)

16. 3. 2012 15:12

Dobrý den, celý den se snažím zjistit jak na opravné položky. Minulá účetní vytvářel OP k pohledávkám 558/391, loni promlčené z roku 2004 odpis 546/311.
    A já nevím o OP nic, celý den jsem četl příspěvky a zákon o rezervách, ale stejně tomu nerozumím.
    Mám dotaz, jak zjistím, kolik a které pohledávky minulá účetní udělala OP, tedy a bych pochopil jak to dělala a udělal to stejně. Mám vzít účet 311 z roku 2010...když teď dělám rozvahu za 2011 a z těch nezapalcených dát 20% na OP? Tahkle jsem to tedy po celém dni pochopil. Žádnou jsme nepřihlašovali, prostě jen nezaplatili.
    Děkuji předem za jakýkoliv polopatický výklad.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2012 17:35

pet.1 (neregistrovaný)

Re: Opravné položky
      >Dobrý den, celý den se snažím zjistit jak na opravné
      >položky. Minulá účetní vytvářel OP k pohledávkám
      >558/391, loni promlčené z roku 2004 odpis 546/311.
      >A já nevím o OP nic, celý den jsem četl příspěvky a
      >zákon o rezervách, ale stejně tomu nerozumím.

>Mám dotaz, jak zjistím, kolik a které pohledávky
      >minulá účetní udělala OP, tedy a bych pochopil jak to
      >dělala a udělal to stejně. Mám vzít účet 311 z roku
      >2010...když teď dělám rozvahu za 2011 a z těch nezapalcených
      >dát 20% na OP? Tahkle jsem to tedy po celém dni
      >pochopil. Žádnou jsme nepřihlašovali, prostě jen
      >nezaplatili.
      >Děkuji předem za jakýkoliv polopatický výklad.
      To kolik tvořila minulá účetní zjistíte na účtu 391, kde je stav tvořených opr.položek. K tomu máte jistě nějakou evidenci.
      Pokud nejsou přihlášeny u soudu či podobně, pouze jen nezaplatili, můžete tvořit viz.zákon o rezervách :
      - §8c ZoR - opr.položka 100% (rozvahová hodnota pohledávky, suma pohledávek k témuž dlužníkovi je max 30.000, - Kč, je minimálně 1 rok po splatnosti, nepromlčená.....)
      - dále u pohledávek do 200.000,- nevymáhaných soudně max . 20%
      u pohledávek nad 200.000 - "musí být vymáhány soudně" dle počtu měsíců po splatnosti. Takže nejprve si vyřaďte ty, na které již byly opr.položky tvořeny, a pak dotvořte u nových pokud jsou.

• 16. 3. 2012 17:49

mmmm (neregistrovaný)

Re: Opravné položky
      je to celkem složitá problematika-je zde omezený počet znaků - 2000 - na širší odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).