Re: Opravné položky
>Dobrý den, celý den se snažím zjistit jak na opravné
>položky. Minulá účetní vytvářel OP k pohledávkám
>558/391, loni promlčené z roku 2004 odpis 546/311.
>A já nevím o OP nic, celý den jsem četl příspěvky a
>zákon o rezervách, ale stejně tomu nerozumím.
>Mám dotaz, jak zjistím, kolik a které pohledávky
>minulá účetní udělala OP, tedy a bych pochopil jak to
>dělala a udělal to stejně. Mám vzít účet 311 z roku
>2010...když teď dělám rozvahu za 2011 a z těch nezapalcených
>dát 20% na OP? Tahkle jsem to tedy po celém dni
>pochopil. Žádnou jsme nepřihlašovali, prostě jen
>nezaplatili.
>Děkuji předem za jakýkoliv polopatický výklad.
To kolik tvořila minulá účetní zjistíte na účtu 391, kde je stav tvořených opr.položek. K tomu máte jistě nějakou evidenci.
Pokud nejsou přihlášeny u soudu či podobně, pouze jen nezaplatili, můžete tvořit viz.zákon o rezervách :
- §8c ZoR - opr.položka 100% (rozvahová hodnota pohledávky, suma pohledávek k témuž dlužníkovi je max 30.000, - Kč, je minimálně 1 rok po splatnosti, nepromlčená.....)
- dále u pohledávek do 200.000,- nevymáhaných soudně max . 20%
u pohledávek nad 200.000 - "musí být vymáhány soudně" dle počtu měsíců po splatnosti. Takže nejprve si vyřaďte ty, na které již byly opr.položky tvořeny, a pak dotvořte u nových pokud jsou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2012 15:12
Dobrý den, celý den se snažím zjistit jak na opravné položky. Minulá účetní vytvářel OP k pohledávkám 558/391, loni promlčené z roku 2004 odpis 546/311.
A já nevím o OP nic, celý den jsem četl příspěvky a zákon o rezervách, ale stejně tomu nerozumím.
Mám dotaz, jak zjistím, kolik a které pohledávky minulá účetní udělala OP, tedy a bych pochopil jak to dělala a udělal to stejně. Mám vzít účet 311 z roku 2010...když teď dělám rozvahu za 2011 a z těch nezapalcených dát 20% na OP? Tahkle jsem to tedy po celém dni pochopil. Žádnou jsme nepřihlašovali, prostě jen nezaplatili.
Děkuji předem za jakýkoliv polopatický výklad.