Re: Odpis auta při přechodu na plátce DP
Při zaregistrování plátce daně z přidané hodnoty podle zákona o DPH, pokud poplatník nepostupuje podle pokynu k § 24 odst. 2 bodů 5 a 6 zákona, se u odpisovaného hmotného majetku a nehmotného majetku stanoví změněná vstupní cena, do jejíž výše lze majetek odpisovat, jako rozdíl původní vstupní ceny a daně z přidané hodnoty, kterou plátce uplatní jako nárok na odpočet daně podle § 74 odst. 1 až 4 zákona o DPH; přitom u zrychleného odpisování (§ 32 zákona) se současně o tuto částku sníží i zůstatková cena.
viz. http://business.center.cz/business/finance/dane/d-300.aspx
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2012 15:29
Dobrý den,
rád bych si nechal poradit s níže uvedenou situací.
- 07.05.2010 jsem koupil auto a zařadil do OM. Auto používám i pro osobní účely. Výdaje na auto paušálem.
- za rok 2010 jsem uplatnil odpisy, pojistné a úrok s úvěru krácené na 80% - vše počítané s ceny s DPH
cena auta s DPH - 390 000,- Kč
odpis - 34 320,- Kč
- od 01.03.2011 jsem plátcem DPH a v přiznání k DPH za 1. čtvrtletí 2011 jsem uplatnil částečný odpočet DPH (80%) - 52 000,- Kč.
Dle skutečného použití 73% pro účely podnikání jsem tento poměr 80% v přiznání k DPH za 4. čtvrletí 2011 neupravoval.
Pořizovací cena se tedy snížila a já bych se teď s tím měl nějak vypořádat. Jak? Musím vést i v dalších letech knihu jízd, když si neuplatňuji odpočet DPH na PHM?
Děkuji za případnou odpověď