Re: exekuce z DPP - prý ano- průšvih?
Z čeho se exekuce nesráží
Připomínáme změnu občanského soudního řádu, na základě které se od roku 2012 nesráží z nemocenských dávek ošetřovného a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a v mateřství. Stejně jako v loňském roce podléhají exekučním srážkám dávky nemocenské a peněžitá pomoc v mateřství.
Naopak pro rok 2012 zůstává v platnosti ustanovení, kterým se výkony rozhodnutí nesráží z dohod o provedení práce. Týká se pouze výkonu rozhodnutí, tj. exekucí. Srážky například na základě dohody zaměstnavatele se zaměstnancem z dohody o provedení práce možné jsou. Podle § 299 občanského soudního řádu se srážky ze mzdy a jiných příjmů týkají dohody o pracovní činnosti, nikoliv dohody o provedení práce, vysvětluje Petra Báčová. Dodává, že to ovšem neimplikuje, že odměnu, která povinnému plyne z dohody o provedení práce, nemůže soudní exekutor postihnout. Na tyto příjmy je totiž nutné pohlížet jako na „jinou peněžitou pohledávku“ podle § 312 odst. 1 občanského soudního řádu.
V tomto ustanovení jsou vymezeny případy vymykající se nárokům definovaným v uvedeném § 299 a rovněž pohledávkám z účtu u peněžních ústavů. Pro dohodu o provedení práce tedy platí, že plnění z ní vyplývající jsou postižitelná v celém rozsahu, a to přikázáním jiné peněžité pohledávky (i s perspektivou budoucí splatnosti). Zjednodušeně řečeno, zaměstnavatel z dohody o provedení práce v rámci zúčtování mzdy nesráží, exekutor ale dlužníkovi peněžitou odměnu „zabavit“ může.
Ježišmarjá, co to tady melete. Pokud má paní 4 tis měsíčně, tak se jí nesrazí nic ať už to je na DPP nebo v pracovním poměru !!! A i kdyby měla 50 000, tak z DPP se jí nesrazí ani koruna. To co Vám řekla "paní od soudu" je absolutní blábol.
Milá Moniko, prosím jestli ještě najdete tuto zprávu o reakci. Dnes mi volala paní z exekutorského úřadu a úplně na mě řvala, že co si to dovolujeme, že našemu zaměstnanci na DPP nesrážíme vše a neposíláme, že nás okamžitě dává ke kárnému soudu a budeme platit tučnou pokutu. On má dvě malé děti a ženu na mateřské a prý mu nesmím nechat ani korunu!!!!!!!!!!!!
Prosím Vás je to opravdu tak, pročítám tady diskuze a dost si názory protiřečí, to přeci nemůže být pravda. Chudák nemůže sehnat normální práci, tak jsem ho zaměstnali částečně na dohodu na výpomocné práce a nemůžeme mu dát nic??
ještě z toho firma bude mít problémy. Opravdu tady v naší zemi platí za dobrotu na žebrotu??
Moc děkuji za reakce Markéta
Dobrý den Makéto kdyžtak napište adresu - napíšu Vám jak to probíhalo.....
Ano máme zákony na ho..o
Když jsem udělala tuto chybu, i jsem mluvila s naším podnikovým právníkem......to je něco.... nejde z toho ven....museli jsme zaplatit, dali by nás "jako firmu- která mou chybou dluží ( měla jsem odesíat- vše na exe...a ještě penále k tomu....))
Dejte e-mail nebo založte nový- chápu je to citlivé,......popíšu průběh.
Mějte se Monika
Milá Moniko, moc děkuji, už jsem taky vše zjistila a vyřešila, nakonec jsme se domluvili a paní se mi dokonce omluvila, musíme vše doplatit naštěstí bez postihu, no holt neznalost zákona neomlouvá, ale toto je fakt síla a poučení pro příště.
I když paní z EX říkala, že kdyby se ti zaměstnanci nezapírali, přebírali poštu a hlavně to hned řešili jsou ochotni jim vyjít vstříc a nesrážet vše, ale po domluvě jen část.
Jenže s některými lidmi je těžké pořízení, kdyby zaměstnanec zaplatil poplatek 2tisíce nemusel by teď platit 22tisíc a už na něj přišla další exekuce::(((
Moc děkuji Markéta
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 6. 2012 23:05
Dobrý den, prosím pomůžete?
Máme paní na DPP- měs. částka cca 4000,-.
V lednu 2012 na ní přišly 4 exekuce- dopravní podnik.
Volala jsem exekut. a pán mi sdělil, že z DPP dle par. 299 Osř se sráží, protože jsem měla prvně nehádala jsem se. A začala hledat- o DPP ani slovo, na školení též bylo řečeno jen kdyř má dlužník HPP+DPP, nebo DPč+ DPP, domnívala jsem se tedy že se nesráží. Paní má jen tu DPP u nás tak jsem 2x odepsala na e-mail, že má u nás jen DPP- v částka je nízká 4000 a z té nelze srážet. Týden jsem se nedovolala- nic se nedělo, tak jsem myslela, že je vyřízeno.
A ejhle, před 2 dny přičla výzva k součinnosti mimo jiné chtěli výpl. pásky za leden až květen. Pásky jsem neposlala- napsala cifry a zbytek odpovědí. Dnes volala paní, že jsme měli srážet a že máme ( jako firma) 15 dní na to abychom poslali částky vyplacené neoprávněně paní- měli jsme prý posílat vše celé 4000 tisíce. A vyhrožují, že mohou dát až 50.000 pokutu, pokud nezaplatíme ( do 15 dnů)- a dají nás prý k soudu.
Tak jsem z toho jelen, Přece nebude chodit do práce zadarmo? Jeden měsíc jí nezaplatím a už nepřijde.
Prosím o názory - moc děkuji.
Monika 123