Re: průměr pro náhrady - už se asi zbláz
Nemýlíte. Průměrný výdělek se zjišťuje jako hodinový a ve stanovených případech jako měsíční, do konce roku 2006 se zjišťoval i jako denní (směnový). Pokud se v čitateli odečítá náhrada mzdy, musí se ve jmenovateli odečíst hodiny, za které náleží (výpočet prům. výdělku je zlomek). V praxi se návštěva lékaře mnohdy neplatí náhradou, ale mzdou, jako kdyby zaměstnanec pracoval, ale to si mzdoví jen zjednodušují. jak vysvětli - jen odkázat na právní úpravu, výpočet průměrného výdělku by neměl zaměstnance zvýhodňovat ani znevýhodňovat
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 10. 2012 20:51
Dobrý večer, moje mzdová mne zase dojala. Průměry na dovolenou počítá hrubá mzda (bez náhrad) děleno odprac. dny. Ale když jsem si procházela výplatní pásky, zjistilla jsem, že v 8/12 jsem měla 0,5 dne dovolenou, ale na pásce v odpracovaných dnech plný počet 23 dní namísto podle mého logických 22,5 dne. To samé je, když mám propustku k lékaři třeba 2 hodiny, tak to bere jako celý odpracovaný den. Tím,že počítá průměr jako denní, mi tento průměr snižuje. Ve výsledku je to tak, že z hrubé mzdy odečte náhrady, ale dobu náhrad nechá spolu s odprac.hodinami. Tohle jsem ještě nikde nezažila. Vždy to bylo HM/hodiny ne dny. Myslím, že v ZP v § 356 je, že se průměr počítá jako hodinový a z něj se poté ostatní odvozuje. Nevím, jak jí to mám už vysvětlit. Nebo se snad mýlím já???