Re: Prodej osobního automobilu
1) Pokud máte na mysli mimořádným odpisem odpis dle § 30a ZDP, pak byl postup chybný, jelikož takto může odepisovat pouze 1. vlastník a vy uvádíte, že podnikatek koupil starší auto. Takže odpis dle § 30a nebyl možný.
2) Pokud bylo auto pořízeno 1. vlastníkem v ČR před 1.4.2009 a jedná se o automobil kategorie "M", pak je prodej vždy bez DPH (viz. přech. ustanovení k zák. 87/2009 Sb.. (novela ZDPH).
3) Pokud by auto podléhalo odvodu DPH na výstupu při prodeji (1. vlastník v ČR pořídil po 1.4.2009), pak je nutno DPH odvést i při vyřazení do osobní spotřeby, takže vyřazením se DPH nevyhnete.
4) Auto lze kdykoliv z OM vyřadit a není nutný přepis z IČ na RČ. Samozřejmě je nutno vzít v úvahu daňové dopady.
Re: Prodej osobního automobilu
>>Klient (FO) si pořídil starší osobní automobil ( od
>>soukromé osby za 120 000 Kč) k podnikání na IČO
>>zapsaná
>>v TP začátkem roku 2010. Dle platné legislativy jsem
>>odepisoval v - sk. 2 - mimořádná - a k 31. 12.2012
>>bude vůz daňově odepsaný. Klient ( plátce DPH) chce
>>vůz
>>na začátku roku 2013 prodat a "diví se" , že prodej
>>chci jako jeho účetní realizovat: Smluvní cena + DPH
>>20%.
>>Napadlo mě, že když si začátkem roku 2013 převede
>>auto
>>z IČa na RČ, čímž auto vyloučí z obchodního majetku (
>>z podnikání) může si auto prodat bez DPH.
>>Prosím o radu: Je moje úvaha kosher?
>3) Pokud by auto podléhalo odvodu DPH na výstupu při
>prodeji (1. vlastník v ČR pořídil po 1.4.2009), pak je
>nutno DPH odvést i při vyřazení do osobní spotřeby,
>takže vyřazením se DPH nevyhnete.
A co třeba použít při vyřazení dio osobního užívání ustanovení § 13/5 ZDPH?
"Použitím hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce se pro účely tohoto zákona rozumí trvalé použití obchodního majetku plátcem pro jeho osobní spotřebu ........... pokud byl u tohoto majetku nebo jeho části uplatněn odpočet daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 11. 2012 11:52
Klient (FO) si pořídil starší osobní automobil ( od soukromé osby za 120 000 Kč) k podnikání na IČO zapsaná v TP začátkem roku 2010. Dle platné legislativy jsem odepisoval v - sk. 2 - mimořádná - a k 31. 12.2012 bude vůz daňově odepsaný. Klient ( plátce DPH) chce vůz na začátku roku 2013 prodat a "diví se" , že prodej chci jako jeho účetní realizovat: Smluvní cena + DPH 20%. Napadlo mě, že když si začátkem roku 2013 převede auto z IČa na RČ, čímž auto vyloučí z obchodního majetku ( z podnikání) může si auto prodat bez DPH.
Prosím o radu: Je moje úvaha kosher?