Re: elektronická služba - ukládání dat -
To je dost častý případ, že odběratelé z USA uvádějí EUxx. Toto však není registrace k DPH - registrace musí být v konkrétním státě EU (PL..., HU.. apod.)
Zde jde o přijetí služby z třetí země - dodanit, uplatnit nárok na odpočet (pokud je nárok). DPH by tam byla jen v případě jejich CZ registrace.
...a ještě znovu podotýkám. Skutečně je tam položka základ daně+ xy% DPH, sumární částku pak hradíme. Tedy to trochu nekoresponduje s Vaším výkladem, že dph nevypočítávají, neboť nejsou registrovaní v EU. Ale i tak budu ráda za další názor.
Jestli jsou registrovaní v EU, tak je najdete zde: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do
I tak by ale měli fakturovat službu bez daně.
Nevím, s jakou DPH Vám fakturují, možná si myslejí, že to tak musí být. Dodanila bych celkovou částku,
Děkuji za názory.
add §108 - jste tedy názoru, že jde o místo plnění v tuzemsku dle §9? u služby "datové úložiště" jsem pochybovala.
add dph - je to nadnárodní společnost, tedy spíše hledám neznalost u sebe, než u nich. ale pravda je, že mi to nekoresponduje s žádným paragrafem.
Děkuji všem za příspěvky.
m.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2012 10:38
Dobrý den,
mám na stole nejasnost.
Americká společnost nám (plátci DPH) ukládá data na jejich servru. Vyměřuje nám z ceny také 20% DPH (v americe DPH nemají). Nahlásila nám reg.číslo dph EUxxxxxxx. Tedy se pravděpodobně museli registrovat v EU k DPH. Ale podle jakého §? A to dph nejde ověřit. Nebo ano? Kde?
A kde je místo plnění?
Neměla by služba podléhat reverse charge?
Nemohu si přeci to jejich odvedené dph uplatnit, ale zároveň je to náklad navíc (zbytečný), ne?
Děkuji za názory!
m.