Zálohy na daň

• (neregistrovaný)

8. 2. 2012 14:22

Dobrý den, mám na Vás dotaz. V loňském roce jsem začala podnikat od 1.2. Jako začínající podnikatel jsem neměla zatím povinnost platit zálohy na daň z příjmů. Po výpočtu daňového přiznání za loňský rok  jsem zjistila, že mi nevychází daňová povinnost, ale spíš přeplatek. Mohu letos opět vynechat placení záloh nebo je tam již nějaká minimální výše?
    Děkuji moc za odpověď
    Vlasta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2012 11:51

bez přezdívky

Dobrý den,

při placení záloh vycházíme z § 38a zákona o daních z příjmů. Z tohoto ustanovené plyne následující:

- zálohy neplatíte, jestliže Vaše poslední známá daňová povinnost nepřesáhla 30 000 Kč,

- v intervalu poslední známé daňové povinnosti od 30 000 Kč do 150 000 Kč se platí zálohy na daň výši 40 % poslední známé daňové povinnosti. První záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zdaňovacího období (tedy obvykle do 15. června) a druhá je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zdaňovacího období (tedy obvykle do 15. prosince),

- poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost přesáhla 150 000 Kč, platí zálohy ve výši 1/4 poslední známé daňové povinnosti. První záloha je splatná do 15. dne třetího měsíce zdaňovacího období, druhá záloha je splatná do 15. dne šestého měsíce zdaňovacího období, třetí záloha je splatná do 15. dne devátého měsíce zdaňovacího období a čtvrtá záloha je splatná do 15. dne dvanáctého měsíce zdaňovacího období,

- jestliže máte souběh se závislou činnosti, záleží na poměru daňových základů, protože zálohy neplatí poplatník, jehoždílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h) činil více než 50 % z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), méně než 15 %, platí se zálohy z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), 15 % a více, avšak méně než 50 %, platí se zálohy  v poloviční výši.

Pokud Vám tedy vyjde v DP daň v nulové výši nebo daňová ztráta, zálohy v dalším zálohovém období platit nebudete. Zálohové období není shodné se zdaňovacím obdobím (obvykle kalendářním rokem). Například podáváte-li DP v základním termínu do konce března (přesneji letos do 2. dubna), zálohové období začíná po dni podání DP  (3. dubna) a končí posledním dnem lhůty pro podání DP za další rok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).