Re: Zpráva pro paní Líbu!!
Tak to potom zcela nechápu.. Mám pocit, že každý píše něco jiného. Asi před půl rokem jsem si tady psala s paní a ta mi tvrdila, že když mám slečnu na DPP, která je na úřadu práce tak jsou 2 možnosti - buď jí dám podepsat růžové prohlášení a začátkem roku 2014 ji udělám RZD nebo když slečna nebude chtít podepsat prohlášení tak za ni budu odvádět zálohovou daň a RZD ji neudělám. Tak to opravdu nevím komu mám věřit.
Ale to je správně. Akorát paní Liba vám napsala, pokud neodvádí žádnou daň, pak není důvod RZD dělat, protože nula od nuly pojde.
Takže paní Líba má pravdu a dřívější odpovídající taky měl pravdu.
Dáte jí podepsat prohlášení, daň bude zálohová, sleva pokryje celou daň, nic neodvádíte a pokud nikde jinde nepracovala, není proč dělat RZD.
Nepodepíše prohlášení, při odměně do 5000,- bude mít srážkovou daň, tu odvádíte, RZD neděláte, protože nemá podepsané prohlášení.
Třetí možnost je, že nepodepsala prohlášení, v lednu zjistí, že by o zaplacenou daň přišla, podepíše dodatečně, vy všechno přepočítáte, necháte převést srážkovou daň na zálohovou, uděláte RZD, peníze jí vrátíte a až budete dělat vyúčtování daně ze závislé činnosti, tak z toho budete nešťastná.
Pokud má tak malý příjem, že jí každý měsíc sleva na poplatníka pokryje celou daň, tak žádnou daň neodvede a tudíž nemá smysl žádat o RZD. Možná měla na začátku roku jiné zaměstnání, kde měla podepsané prohlášení nebo ji na konci roku zaměstnáte za víc peněz, prostě během roku z nějakého důvodu zálohovou daň zaplatí, takže pro ni RZD smysl mít bude.
5. 11. 2013 13:25
Dobrý den, děkuji Vám za včerejší odpověď, kde jsem se vás tázala co dělat na konci roku. Můžete mi objasnit ještě jednu drobnost.
Odpovídala jste tam, že RZD udělám paní (důchodkyni) pokud má pouze podepsané prohlášení - to je jasné. A té druhé slečny, která je na ÚP má u mě DPP a má podepsané prohlášení, ale žádnou daň za ní neodvádím. Informovala jsem se na to i na FÚ. Vy jste tam psala, že jí udělám RZD pokud odvádí nějakou daň, ale jakou??
děkuji za odpověď a přeji pěkný den