Hlavní navigace

Výdajový platební doklad

• (neregistrovaný)

19. 11. 2013 10:33

Jako osvč pracuji sám a účtuji jednoduchém účetnictví. Pokud si jdu koupit materiál, vezmu si "pokladnu", nakoupím a dostanu účtenku. Pokud celou tuto činnost dělám fyzicky sám, může účteka zároveň sloužit jako výdajový pokladní doklad? Vím, že je to v rozporu se zažitou praxí ale nevím z jakého konkrétního zákonného předpisu to plyne. Peníze nepředávám žádnému prostředníkovi. Pouze je osobně předám prodavačce a vyměním za zboží a účtenku nebo fakturu.
    Po zaúčtování je jasné, kdo tuto transakci prováděl (kdo vybíral hotovost-já), kdy, komu byly peníze předány atd.. Zaúčtovaná účtenka má tedy všechny náležitosti jaké má mít včetně náležitostí pokladního výdajového dokladu.
    Prakticky bych vlastně musel vystavit výdajový doklad prodavačce v obchodě. Domnívám se, že nijak se neprotivím zákonu o účetnictví nýbrž "zažitým zvyklostem".
    Můžete mi poradit za jakých podmínek nemusím výdajový pokladní doklad při drobných nákupech používat? Z jakého zákona plyne výslovně jeho nutnost?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2013 10:39

mirka.p (neregistrovaný)

Re: Výdajový platební doklad
      Pokud jste fyzická osoba OSVČ a nevedete účetnictví ( kdysi podvojné účetnictví) tak tedy ani nevedete jednoduché účetnictví ale daňovou evidenci a neřídíte se zákonem o účetnictví ale jen zákonem o dani z příjmů. Pokud si jdete do obchodu koupit materiál nebo zboží, nebo cokoli pro podnikání, ONI vám vystaví doklad, který vy si zaevidujete do peněžního deníku.

• 19. 11. 2013 11:09

Ferdinand (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď a omlouvám se za nepřesnost a omyl. Vedu daň. evidenci, nikoli účetnictví. A tak jak píšete, to prakticky dělám. Nicméně jak a čím argumentovat kontrole, která po mne chce výdajové pokladní doklady na každý paragon. Mohl bych je samozřejmě formálně vypsat za požadované období ale považuji to za nesmysl. Existuje nějaký předpis, dokument, kterým mohu argumentovat a pokusit se krotit úředního šimla? :-)

• 19. 11. 2013 15:45

mirka.p (neregistrovaný)

Protože se řídíte jen zákonem o dani z příjmů, měl byste dodržet vše, co říká §7b.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).