Těhotenství a ukončení PP

• (neregistrovaný)

8. 9. 2005 12:32

Přeji dobrý den, mám otázečku...
    sice mám ještě čas, ale jsem zvědavá.
    Jsem těhotná, plánovaný termín porodu je v dubnu. K 31.12. mi končí pracovní poměr.
    Bude pro mě pak výhodnější být od 1.1.2006 na nemocenské a nebo na pracovním úřadě?
    A budu mít nárok na mateřskou, když nebudu čtyři měsíce zaměstnaná.
    Jestli ano, tak se mateřská bude vypočítávat za 01/2005 - 12/2005 a nebo od 04/2005-04/2006.
    Jestli je to ten druhý případ, tak bych asi byla hodně ztratná, když už nebudu zaměstnaná a budu pobírat jen podporu v nezaměstnanosti a nebo nemocenskou ty poslední 4 měsíce?
    Je lepší nechat se třeba na ty 4 měsíce někde zaměstnat (třeba u známého)?
    Ještě otázečku, podrobnosti ohledně výpočtu mateřské, podmínek atd, se dozvím kde?
    Mockrát děkuju za odpověď...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2005 12:42

waldmann (neregistrovaný)

Re: Těhotenství a ukončení PP
      Výpočet byl v tomto týdnu odpovídán opakovaně, mateřská se bude počítat z příjmu od zaměstnavatele za 1/05 až 12/05. Nastoupíte na MD totiž v ochranné lhůtě a ta je u těhotných žen 6 měsíců. Případná výplata podpory se na dobu mateřské přeruší.

• 8. 9. 2005 14:24

Anonymní (neregistrovaný)

Děkuji ale ještě dotaz
      Děkuji za odpověď.
      Ještě jedna věc: Bude pro mne lepší, když se přihlásím na ÚP a nebo budu pobírat nemocenskou? Celý rok má HM je 13 000,-.
      Děkuju

• 8. 9. 2005 15:26

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Děkuji ale ještě dotaz
      Nemocenská bude výhodnější, asi 9000 měsíční, v prvním měsíci o pár stovek méně. Podpora by byla jen 50% z čisté mzdy.
      Na mateřskou musíte nastoupit 42 dnů před předpokládaným datem porodu a formulář od lékaře odevzdáte bývalému zaměstnavateli.
      Kdybyste nastoupila do zaměstnání jinam, bude výše mateřské vypočítána podle výdělků u nového zaměstnavatele.

• 8. 9. 2005 15:27

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Děkuji ale ještě dotaz
      běžte na nemocenskou!!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).