Trojzápočet- nenašla jsem vše -pí.Aňo??

• (neregistrovaný)

2. 11. 2005 14:09

Prosím o radu, z toho co jsem našla zde již raděného jsem něco nepochopila. Obrátila se na mně jedna fy o trojzápočet. Mám ovšem dojem, že mi něco chybí, abych ho mohla provést. Mám závazek (já "A") vůči fy "B" a tato vůči "C". Jde o službu, kterou de facto pro nás provedla fy C, ovšem nám ji účetuje fy B. Fy C si účtuje fy B. Fy B ovšem fy C již delší dobu neplatí, čímž jim škodí. My jsme se službou fy C spokojeni, takže jsem ochotná to nějak napravit. Ovšem mi to není jasné účetně, když my vůči C nemáme žádné pohledávky - oni de facto jen pro nás pracují. Musím od fy odkoupit pohledávku vůči B a pak provést trojzápočet? Nebo to jde ještě nějak jinak a rychleji? a co všechno je k tomu potřeba.
    Prosím moc, celkem to spěchá, fy C je malá, a může ji to položit. (ozvali se až teď v krajním zoufalství).Děkuji za laskavost.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2005 14:58

Ika (neregistrovaný)

Re: trojzápočet- nenašla jsem vše -pí.Aň
      Že by firmaC poslala dobropis firmě B. Firma C by provedla zápočet a fakturovala znova vám firmě A a vy jste ochotni zaplatit. Možná se najde lepší nápad.

• 2. 11. 2005 15:17

Verča (neregistrovaný)

Re: trojzápočet- nenašla jsem vše -pí.Aň
      taky nápad, ale to by bylo z naší strany složitější - vše co se bere na faktury musí bytý podložené smluvně atd.... to je příliš zdlouhavé a nejsem si jistá zda průchodné, raději ten zápočet, k tomu podpis nejvyššího šéfa nepotřebuji... taky je možnost odkoupení pohledávky a pak zápočet.... ale nevím jestli je to jediná správná možnost

• 2. 11. 2005 19:21

666 (neregistrovaný)

Re: Spíš finta, jak obejít prostředníka
      Pohledávku má především firma B a to na vás. Pohledávku firmy C na firmu B podle mého názoru odkoupit můžete a započíst ji s tou pohledávkou, kterou má firma B na vás. To byste toho vykutáleného prostředníka pěkně a zaslouženě převezli :-) Ale nevím, jestli tím neporušíte nějaká vaše smluvní ujednání. Nikdy jsem něco takového v praxi neviděla a nejsou mi jasné možné následky, kdyby se firma B proti tomu ohradila. 666

• 2. 11. 2005 19:58

Ika (neregistrovaný)

Ale jo to by taky šlo, udělejte si žebříček. nejvíc pohybu má firma B ta má příjem od firmy A a výdaj firmě C. Jednala bych s firmou B a tam se dohodla.

• 2. 11. 2005 22:00

Aňa (neregistrovaný)

Váš případ už jsem měla a takto jsme to provedli - viz §524-530 Obč.zákoníka (Obch.zákoník podobný institut nezná, takže tato smlouva o postoupení pohledávky se používá i v obchodních vztazích).
      ...pokud tedy nikde nemáte dohodnuto (spíš fi "C" s fi"B"), že tato pohledávka nesmí být postoupena, lze až na určité vyjímky (zánik smrtí,které jsou postižitelné výkonem rozhodnutí) tuto pohledávku postoupit = ....věřitel postupuje svoji pohledávku i bez souhlasu dlužníka. Věřitel, který postupuje pohledávku, je povinen postoupení dlužníkovi oznámit!(tento si totiž musí provést ve svém účetnictví změnu věřitele)
      Blíže mrkněte na §524-530.
      Normálně jsme postoupili a potom započetli.
      Opravdu jsem se s tím už v praxi kolikrát setkala, pokud některá firma schválně neplatí, věřitel si zjistí, kdo této firmě dluží a dohodne se s ní(jak bylo již zmíněno i bez jeho souhlasu)

• 3. 11. 2005 7:07

Verča (neregistrovaný)

Děkuji všem za rady - nejde nám o to, obejít fy B, jen vyřešit akutní potíže, které fy B svým jednáním způsobila fy C... no a samozřejmě se pouvažuje nad opatřením, tedy smlouvou pro fy C..... je to problematické pro obě strany /(ne zaúčtovat, ale dořešit kdo co a proč...)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).