Re: Lékárna - rozdílné platby od pojišto
Letos mám poprvé podobný problém, účtuji doktora - daňovou evidenci. Budu to dělat nejspíš tak, že na základě dokladu, který pojišťovny posílají ke každé faktuře, zaúčtuji vzniklý rozdíl do daňově uznatelných příjmů - plusem nebo mínusem. Myslím, že vystavovat dobropis je blbost, protože ten vám musí pojišťovna převzít, ale ona ho už nepotřebuje. Zašle vám pouze "papír" s vyúčtováním, kde je napsáno přesně kolik a proč vám nezaplatí.
Ale určitě mě zajímají i názory ostatních - poraďte
V DE se eviduji jen prijmy, tak zustatky z FA co pojistovny nezaplati zustavaji v evidenci a na konci roku je rucne zlikviduji a je hotovo. V PU je to uz slozitejsi.
Přesně stejný problém mám i já kdy účtuji lékárnav DE -plátce DPH. Dobropisy také nevystavují a tvrdí, že to co nezaplatí např. VZP tak vyfakturují jiné pojišťovně (protože to bylo vlastně mylně vystaveno na VZP a patřilo to třeba MV ČR)Navíc mám z lékárny jejich souhrnný - součtový seznam fa. vystavených a tam jsou vždy rozdíly oproti fakturaci. Jde právě o DPH, stane se , že se právě odvede více než má.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 11. 2005 7:48
Účtuji lékárnu (PU, plátci DPH). Jak řešit rozdílné platby mezi vystavenou fakturou na pojišťovnu a platbou? Vždy je tam nějaký rozdíl. Zbytek se má dobropisovat? Jak se zbavit zbytků pohledávek ze "závazků a pohledávek"?Děkuji