Dobrý den,
zákoník práce nezakazuje výdělečnou činnost na rodičovské dovolené pro jiného zaměstnavatele či podnikání. Rozhodnutí, jaký pracovní vztah zvolit, je na dohodě obou smluvních stran.
Firma A: Zdanění se nevyhnete, bude-li se jednat o DPP s maximální odměnou 10 000 korun měsíčně, nebude podléhat odvodům sociálního a zdravotního pojistného. Bude však sražena 15% zálohová daň (pokud nepodepíšete daňové prohlášení). Samozřejmě si můžete po skončení zdaňovacího období požádat o roční zúčtování za splnění podmínek dle § 38g zákona o daních z příjmů nebo podat daňové přiznání.
Firma B: Práce na živnostenské oprávnění má svá úskalí. Zejména by se nemělo jednat o takzvaný švarcsystém, tedy o nelegální zaměstnávání. Navíc je zde vzhledem k výši příjmů velká pravděpodobnost, že budete platit sociální a zdravotní pojištění, přestože budete z důvodu rodičovské dovolené OSVČ vedlejší. Pokud se pro podnikatelskou činnost rozhodnete, zvažte, zda nebudou výhodnější výdaje uplatněné procentem z příjmů (namísto cestovních výdajů na služební cesty k "zaměstnavateli"). Rovněž bych v takovém případě doporučovala poskytování služeb i pro jiné klienty s ohledem na možný švarcsystém.
Poznámka: Prohlášení k dani je vhodné podepsat u toho zaměstnavatele, u kterého máte v daném období (měsíc) příjmy, a to z důvodu uplatnění slev na dani. Tím můžete daňovou povinnost zcela eliminovat.
Správné rozhodnutí přeje Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 2. 2013 10:35
Dobrý den,
od března bych ráda pracovala na rodičovské dovolené, protože mi v tu dobu končí dávky na mateřské dovolené. Mám nabídku od dvou firem, pro které bych pracovala na částečný úvazek a v současné době se domlouváme, na jaký pracovní poměr mne zaměstnat, aby byly pro obě dvě strany smlouvy co nejvýhodnější tzn. abychom platily co nejmenší daně. Prosím o radu, na jaký pracovní poměr pro firmy pracovat?:
Firma A: měsíční odměna by měla být 13.200,- pred danemi jak ze strany me, tak zamestnavatele (navrh DPP pod 10000 abychom se "vyhly" zdaneni???)
Firma B: měsíční odměna by měla být 23.000,- pred danemi jak ze strany me, tak zamestnavatele (navrh OSVČ tedy práce na živnostenský list a byl by to vedlejší příjem k rodičovské, kdy by firma neplatila zadne dane, pouze mesicni fakturu za me sluzby a ja bych si do nakladu mohla uplatnit sluzebni cesty do firmy automobilem???)
PS: Ani u jedné nebudu podepisovat prohlášení k dani (růžovku), to mam u původního zamestnavatele, u ktereho jsem vedena na rodicovske dovolene.
Děkuji,
Trojánková