Re: FÚ - jak požádat o neplacení zálohy
OT. Zajděte za svým správce daně s kyticí a prosbou o konzultaci. Protože co FÚ, co správce daně, to odlišný názor. Setkala jsem se s informacemi, že zálohy, které již měly být zaplaceny, se nesnižují - ale i s informacemi, že je někomu (nepodložená informace) snížili a to i zpětně. Toto je zcela neprofesionální rada, pokud chcete profi radu, pak by bylo lepší si ji zajistit od daňového poradce, který z titulu své profese ovládá Daňový řád na 100%.
OT. Nebude kytice vnímána jako korupce? V Praze asi na tento typ stimulací koukají přísněji. No, na daňaře bohužel nemám, jsem zatím rád, že jsem ještě neskončil v insolvenci. Chtěl jsem právě získat nějaké předběžné informace, abych věděl, jak vlastně s úředníkem komunikovat a co od něj očekávat, až za ním zajdu. Pravda je, že na OSSZ a ZP byli docela vstřícní a dalo se s nimi normálně mluvit, ale z FÚ mám trochu vítr, mají takovou dost drsnou pověst.
To máte jako všude, i na fú se najde hodná osoba i kráva nebeská.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 11. 2017 11:23
V dubnu jsem ukončil (přerušil) výkon OSVČ.
Nyní mám příjem pouze z pronájmu bytu a občasných DPP (ty ale zdaňuje zaměstnavatel).
Kvůli loňskému příjmu mi vyšlo, že mám 15.6. a 15.12. zaplatit zálohy na dani ve výši 32.000 Kč.
Bohužel jsem ale červnovou zálohu nezaplatil, jelikož z pronájmu prostě tolik nevydělávám, příjem mi letos o cca 60 % klesl (tím, že jsem ukončil OSVČ).
Když teď požádám FÚ, abych tyto zálohy nemusel platit, resp. požádám o snížení záloh, kdy v žádosti uvedu propočet předpokládané daňové povinnosti na rok 2017 a navrhnu novou výši záloh, musím ještě zaplatit tu červnovou zálohu 32.000 Kč? Jde jí ještě zpětně odpustit?
Potřebuji totiž potvrzení o bezdlužnosti od FÚ, kterou ale vlastně nedostanu, když dlužím tu zálohu.
Netušíte, jak dlouho vyřízení těchto úkonů (žádost o změnu záloh, bezdlužnost) trvá v Praze?
Musím prokazovat FÚ ukončení SVČ? Jsem autor, nemám to jak doložit, nespadám pod ŽÚ, jen mohu přiložit potvrzení z OSSZ a ZP o ukončení SVČ, které mi vystavili.
Děkuji za radu.