Re: Příjmový doklad od nepodnikatele
Známá by Vás měla zaměstnat na dohodu o provedení práce. Z té se nepaltí ZP ani SP jen Vám bude stržena daň. Pokud podepíšete takzv. růžák, tak Vám bude základ daně snížen ještě o 3 170,- Kč, takže pokud to bylo jen pár faktur a DP, tak nezaplatíte daň žádnou.
Proč vy byste jí vystavovala doklad,udělejte to obráceně.
Jak to myslíte, obráceně? Jakože ona vystaví výdajový doklad a já ho podepíšu? To by bylo možné?
Co se týče smlouvy o PP, to jsme zvažovaly taky jako variantu, já ale už jednu brigádu mám, tzn. prohlášení už jsem podepsala jinde, a navíc ona se nechce zatežovat registrací k odvádění daně za zaměstnance.
*** Můžete. Pokud se jedná o nahodilou činnost nemusíte mít ŽL. Pro ni to bude daňově uznatelný náklad. Vy, v závislosti na výši odměny, nebude zřejmě muset podávat ani daňové přiznání (§ 38g). Co se týká smlouvy, tak stačí nějaká jednoduchá smlouva. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 11. 2005 10:16
Dobrý den,
jsem studentka a známá mě poprosila zaúčtovat jejích pár faktur a sestavit daňové přiznání. Můžu - vzhledem k tomu, že nemám ŽL - vystavit doklad, který si ona může dát do nákladů? Kdysi mi bylo sděleno, že pokud se nebude jednat o pravidelnou činnost, není to proti zákonům.
Děkuji.