Re: stravování a DPH
Souhlas s cenou obvyklou. Nesouhlas s odvodem DPH z pořizovací ceny oběda.
Já bych postupovala např.:
PFA:
213/321 60,00
343/321 5,40
Prodej stravenek zaměstnanci:
527/213 33,00
335/213 16,00
335/343 5,40 (20 % DPH z 27,00 Kč)
528/213 11,00 (nedaňový náklad = rozdíl 33,00+16,00-60,00)
úhrada stravenky:
211/335 21,40
Re: stravování a DPH
Ano, pokud by se jednalo o stravenku nahrazující platební prostředek.
Z dotazu jsem ale pochopila, že se nejedná o stravenky nahrazující platební prostředek "SODEXHO" a pod., ale o stravenky na "závodní" stravování, kdy jsou obědy zakoupeny od dodavatele a konzumovány ve stravovacím zařízení zaměstnavatele. Samozřejmě, že tyto stravenky nemusí být účtovány na účet 213 a je možno zvolit jiný účet. Já jsem uvedla, jak bych postupovala já. Účet 213 by měl vykazovat nulový zůstatek.
Účtovat 45 % na nedaňový náklad a prodej stravenek zaměstnanci na 602 nepovažuji za šťastné řešení a to z pohledu úpravy základu daně při zpracování DaP k dani z příjmů.
Re: stravování a DPH
Díky za Vaše názory.
Skutečně se jedná o prodej stravenek, které si sami tiskneme, zaměstnancům. Slouží k odběru dovážených obědů v jídelně. Na školení k DPH jako cenu obvyklou jednoznačně paní lektorka stanovila nákupní cenu, tj. v mé případě 60,- Kč. Takže odvod DPH za jeden oběd je 12,-- Kč.
Pokud bych nakupovala ceniny, tak jsem v pohodě. S DaP nemám problém, na konci roku porovnám 528 a 602 (analit.). pokud 528 převyšuje, dám do nedaňových rozdíl.
Re: stravování a DPH
Jenom poznámka. Co se týká ceny obvyklé, tak tu stanoví dodavatel. Tedy vycházíte z této ceny. Ale DPH odvádíte pouze z částky, která nejde k tíži zaměstnavatele (jde o službu dle § 14 odst. 4 písm. b a to ve výši oněch 45 %). K tíži zaměstnavatele jde 55 % a 45 % je buď poskytnuto zaměstnanci bezplatně, úplatně nebo zčásti úplatně a z části bezúplatně (to je váš případ). Pak DPH ale musíte odvést ze základu rovnajícího se 45 % ceny obvyklé (t.j. z ceny stanovené dodavatelem).
Nelze odvést DPH pouze z doplatku zaměstnance, ale z celé částky, která není daňovým nákladem zaměstnavatele.
Re: stravování a DPH
S tímto výkladem bych byl velice opatrný a osobně ho pokládám za mylný, souhlasím pouze s tím, že se jedná o službu. Odstavec 1 § 36a ZDPH je poměrně přesně formulovaný a zcela jasně říká, že ZD je cena obvyklá bez daně. Uznatelné náklady pro daně z příjmů bych sem vůbec nepletl.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
3. 2. 2010 13:43
Dobrý den,
byla jsem na školení DPH a tam bylo řečeno, že prodej stravy pracovníkům se od 1.1.2010 zdaňuje DPH z ceny obvyklé, tj. z pořizovací ceny stravy.
Dosud jsem účtovala
MD527 33,--
MD528 27,--
MD343 9% 5,4
D321 65,40
na výstupu
cena stravenky pro pracovníky celkem 19,20
MD211 19,20
D602 16,--
D343 19% 3,20
Když nechám cenu 16,-- Kč na stravenku + po novu 12 Kč DPH na výstupu jak to proúčtuji, aby mi seděl základ DPH?
Prosím jak to budete dělat Vy?
Díky Květa